Skogsbruk Marknad

Specialbeställda brädor
för ÅTH:s nya löklådor

Bristen på sågade varor har under våren och sommaren varit så stor på Åland att varken Ålands Skogsindustriers två sågar eller byggvaruhusen som importerar virke till Åland har kunnat svara på efterfrågan.

Tillfälligt var virkesbristen så stor på Åland att exempelvis fullkantade 22x100 bräder för Ålands Trädgårdshalls nya löklådor inte fanns i lager. Träteknik Ab i Saltvik Haraldsby som tillverkar lådorna för ÅTH:s räkning försökte därför beställa bräderna från Tage Erikssons familjeföretag Hammarudda såg, som har specialiserat sig på sågning enligt stockleverantörernas önskemål.

– Men då hade vi hade inte tillräckligt med torrt virke för deras behov förklarar Eriksson.

ÅTH:s vd Tord Sarling säger att företaget har ett pågående program för att förstora lådorna för löklagring och -hantering från 600 kg till 1.100 kg.

– Större lådor passar bättre för trucktrafiken, förklarar han.

Däremot är det enligt Sarling ännu för tidigt att säga om det krävs större lagringslådor också för att årets lökskörd skulle blir extra bra. 

Han har själv haft privata byggprojekt under sommaren och är ytterst förvånad över att det kan bli sådan brist på sågat och impregnerat virke att småbyggarna ibland tvingats vänta flera veckor på leveranser.

Läs också: Ny biopanna i Godby och full fart på sågarna