Arkiv

SLC - Dsc 4452
Andreas profilerar sig som fiskeinfluencer på sociala medier

Yrkesfiskarna bör bli mera synliga, flexibla och utåtriktade i sitt värv. Det är en huvudtanke med de aktuella projekten Fiskeinfluencer och Fiskeboost som arrangeras i Yrkeshögskolan Novias regi. Jakobstadsfiskaren Andreas Segervall har nyligen anammat rollen som fiskeinfluencer.

SLC - Balans 2
Mullrik odlingsjord kan bevaras genom integrerad mjölkproduktion

En del av den koldioxid som växternas fotosyntes binder från luften återfinns i marken, i form av mull. Mull bildas utav mikrobbiomassa, rotavsöndringar och växtrester. Markorganismer omvandlar organiskt material till mull, men de bryter också ner befintlig mull. Därvid avgår koldioxid till luften och markens kolhalt minskar. Balansen mellan anrikning och nedbrytning av kol kan vara positiv eller negativ, förklarar Paul Riesinger i sin andra artikel om integrering av växtodling och djurhållning.

SLC - Snoplog7
Snöröjande jordbrukare hoppas på mer snö

Många har välkomnat snön och det kalla vädret. En av dem är köttproducenten Erik Lybäck som sköter vinterunderhållet av vägar i Kronoby. Efter flera snöfattiga vintrar hoppas han nu på mer nederbörd.

SLC - Vinterdriv5
Inte perfekta förhållanden – men bättre drivningsläge

Ännu är det inte helt perfekta förhållanden för avverkning av så kallade vinterstämplingar. Men om det kalla vädret fortsätter ser det riktigt bra ut för drivningarna. Äntligen ser det ut att bli en bra vinter, säger skogsmaskinentreprenören Mika Sjöblom.

SLC - 339514 482114015134365 487739994 O
Australiens nötexport lider av kris med Kina

Australien förlorade under fjolåret mer än femton procent av sin export av nötkött. Det är framför allt den kinesiska marknaden som försvinner. En orsak är stigande priser i Australien, men spänningar i relationerna med Kina försämrar läget ytterligare.

SLC - Lpx 169454
Tyska forskare: EU:s gröna giv kan bli en björntjänst för planeten

EU-kommissionens gröna giv lanseras i Bryssel som en räddning för klimatet. Det är en sanning med modifikation. Jordbrukets miljö- och klimatåtgärder sänker de skadliga utsläppen i Europa, men i gengäld utlokaliseras skadorna till andra regioner i världen.

SLC - Deklaration1
Deklarationsråd 2020

Nu är det igen dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. På det stora hela är mycket som förut vad gäller regler och deklarationsblanketter, men några nyheter är värda att notera. Läs mer i LF:s deklarationstema som sammanställts av Annika Nystén och Peter Österman, ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF).

SLC - Deklaration10
Mervärdesskattedeklaration

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten Deklaration av skatter på eget initiativ. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år, fastän blanketten fick en förnyad layout 2019.

SLC - Deklaration9
Skogsbrukets deklaration

Försäljning som beskattas som kapitalinkomst i skogsbruket är förutom stockar och massaved också flis, vedklabbar och julgranar. Även inkomster av packade vedklabbar räknas hit. Inkomster från avverkningsrester, skogsbränslen, barrträdskvistar till dekorationer, plogkäppar och dylikt räknas även de som skogens kapitalinkomst. Förädlade skogsprodukter och hyror för skogsmark utgör däremot jordbrukets inkomst.

SLC - Deklaration5
Jordbrukets deklaration

Deklarationsarbetet inleds naturligast genom att anteckna jordbrukets inkomster och utgifter på sida 1 och 2 i blankett 2.

Ledaren: Underbetald arbetskraft i EU snedvrider konkurrensen

Det är känt att utländsk arbetskraft behövs inom basnäringarna i högkostnadsländerna. Men att underbetala sina arbetare är i högsta grad orättvist. Det gäller inte bara arbetarna. Det innebär också snedvriden konkurrens på exportmarknaden, inte minst EU:s inre marknad, påpekar Micke Godtfredsen.

SLC - Deklaration21
Deklaration