Dsc 4452
Jakobstadsbon Andreas Segervall siktar på en tillvaro som både yrkesfiskare och fiskodlare i hemtrakten. Segervall har ägnat sig åt fiske på seriöst vis i tio år. Sedan förra sommaren är det en heltidsverksamhet för honom.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Andreas profilerar sig som
fiskeinfluencer på sociala medier

Yrkesfiskarna bör bli mera synliga, flexibla och utåtriktade i sitt värv. Det är en huvudtanke med de aktuella projekten Fiskeinfluencer och Fiskeboost som arrangeras i Yrkeshögskolan Novias regi. Jakobstadsfiskaren Andreas Segervall har nyligen anammat rollen som fiskeinfluencer.

Andreas Segervall tvekade inte att anmäla sitt intresse då han hörde att Yrkeshögskolan Novia skulle starta projektet Fiskeinfluencer – en ny kanal för yrkesfiskare på sociala medier.

Avsikten med det aktuella projektet är att lyfta fram och zooma in yrkesfiskarna och deras vardag, spegla deras utsikter och utmaningar, försöka skapa värdefulla nätverk samt även bana väg för nya möjligheter och försäljningskanaler i en tid när lokalt producerade livsmedel värderas allt högre.

– Jag tyckte genast att det lät intressant. Det här är något som fiskarna kan ha praktisk nytta av. Inte minst om det hjälper dem att hitta nya kundkretsar, säger Segervall som tidigare har dokumenterat sin yrkestillvaro på Instagram.

Fiskeinfluencer-projektet är endast i startgropen tillsvidare. Den 21 januari skulle en första virtuell föreläsning kring temat ”sociala medier” hållas. Fler evenemang är på gång under årets lopp.

– Jag kommer själv att göra uppdateringar exempelvis på Instagram, under kontot ”Fiskargillet”, när jag har något intressant och relevant att förmedla. Till exempel i samband med olika kommande fisketurer, säger Segervall.

Yrkesfiskare på heltid sedan förra sommaren

Förra sommaren gjorde Andreas Segervall slag i saken och inledde ett helt nytt kapitel i sitt yrkesliv. Han sade upp sig från sitt jobb som processkötare på Mirka för att bli yrkesfiskare på heltid.

– Jag har hållit på med nätfiske i tio år och för 4-5 år sedan började jag fiska med ryssjor. Det handlar om en verksamhet som har utvecklats mer och mer med tiden.

– Jag har valt att satsa helt och hållet på fiskandet eftersom det är ett starkt intresse för mig. Jag trivs utmärkt på sjön och är något av naturmänniska. Tidiga väckningar stör mig inte heller. Jag tycker om att vara igång från tidig morgon, säger Segervall.

Andreas Segervall fiskar företrädesvis lax och sik med ryssjor och fällor ute i havsområdet mellan Grisselören och Larsmo. Säsongen sträcker sig från våren till hösten.

Dsc 4445
Sedan början av året är Andreas Segervall involverad i projektet Fiskeinfluencer som arrangeras i Yrkeshögskolan Novias regi. Han utlovar bland annat matnyttiga uppdateringar på Instagram under årets lopp.

– Försäljningen riktas i hög grad direkt till olika kunder. Bland annat säljer vi vid Grisselörens fiskehamn. Vi förmedlar också till den fiskaffär som finns vid Ådö fiskehamn.

– Vintermånaderna är en klart lugnare period för mig. Jag siktar på att fiska småskaligt med nät senare i vinter. I framtiden kunde vinterfiske i större utsträckning vara ett alternativ att beakta. I så fall är anskaffning av ryssjor som är anpassade för vinterfiske en grundförutsättning.

– Eventuellt kan jag också tänka mig att börja fiska andra arter än lax och sik framöver, säger Segervall.

– Samtidigt har jag kunnat konstatera att det finns klara utmaningar att tampas med till havs. Exempelvis är det besvärliga sälproblemet definitivt inget påhitt av klagande fiskare, tillägger han.

Fiskodling och fiskehamn höjdpunkter under 2021

Andreas Segervall sticker inte under stol med att hans första månader som yrkesfiskare på heltid har varit ganska utmanande i ekonomisk mening.

– Ett viktigt andra ekonomiskt ben för min del blir fiskodlingen Ekofish som Sebastian Höglund och jag siktar på att köra igång i sommar. Vi har beviljats rätt att inleda verksamhet med en kasse under tiden som Vasa förvaltningsdomstol behandlar de besvär som inlämnats gentemot projektet.

Debatten kring fiskodlingen och dess miljökonsekvenser har gått het. Sammanlagt har 14 besvär riktats mot satsningen.

I sin kommande produktion ämnar Ekofish förädla strömming till regnbågslax med så kallat Östersjöfoder. Intentionen är samtidigt att etablera ett cirkulärt näringsämnessystem på klimatsmart sätt.

– I höstas har vi arbetat på en fiskodling utanför Kaskö. Vi har bekantat oss med fiskodlandet i praktiken och även rensat en hel del fisk, tillägger Segervall i samma veva.

En annan satsning och milstolpe som Segervall ser fram mot i år är ett restaureringsprojekt vid Grisselörens fiskehamn utanför Socklot, Nykarleby.

– Vi är ett gäng på 6-7 fiskare – varav de flesta inte ägnar sig åt fisket på heltid – som gemensamt har planerat den här förbättringen som bland annat inkluderar en ny brygga och en ny kran.

– Ifall coronasituationen tillåter försöker vi dessutom arrangera en fiskmarknad på samma plats i sommar. Förutom fiskförsäljning är det möjligt att annat program tillkommer. Vi har inte slagit fast något exakt datum ännu, säger Segervall.


Fiskeinfluencer och Fiskeboost

• Arrangeras i Yrkeshögskolan Novias regi 2020-2021.
• Projektledare är Malin Winberg.
• Att lyfta fram yrkesfisket och betona värdet av lokalt fångad fisk är några huvudpunkter i projekten.
• Projektet Fiskeboost ska enligt planerna inledas i höst. Att yrkesfiskarna profileras mera tydligt som närmatsproducenter och bygget av nätverk för fiskarna är centrala målsättningar.
• Projektet backas upp finansiellt av Europeiska havs- och fiskerifonden via Kustaktionsgruppen i Österbotten.