Sockersakyla
Sucros fabrik i Säkylä startade andra veckan i oktober och var på grund av den goda skörden i gång ända till den 17 december. ARKIVFOTO
Jordbruk Marknad

Rekordstor sockerbetsskörd i fjol

Sockerbetsskörden steg under den senaste odlingssäsongen till 47,3 ton per hektar, vilket är en andraplacering efter den högsta hektarskörden någonsin för sockerbeta i Finland som var 48 ton år 2011. Mätt i sockermängd var 2019 dock bäst hittills med cirka 7,65 ton per hektar.

Under årets odlingssäsong är Sucros målsättning att öka både mängden odlare och sockerbetsarealen. Conviso-utsädet som blev mycket populärt i fjol finns nu att tillgå i större mängder.

Den utmärkta sockerbetsskörden i fjol är resultatet av många faktorer. Växtförhållandena var i det närmaste idealiska för sockerbetan under hela säsongen.

– Vi kom i gång med sådden i tid och plantutvecklingen startade bra. Sockerbetan fick också lämpligt med värme och vatten under sommaren, säger lantbruksdirektör Tero Tanner på Sucros.

Sucros fabrik i Säkylä startade andra veckan i oktober och var på grund av den goda skörden i gång ända till den 17 december.

– Produktionen förlöpte väl och utan uppehåll. Under säsongen producerade fabriken i Säkylä cirka 75.000 ton vitsocker. Vår målsättning är att öka den årliga produktionen till 100.000 ton.

Lönsamt odla sockerbeta

Förberedelserna för odlingssäsongen 2020 är redan på god väg. Sucros har inlett rekryteringen av nya odlare och utsädesbeställningarna för odlare öppnade förra veckan.

– Vi försöker öka produktionsarealerna genom att leta efter nya odlare samt utöka nuvarande odlares arealer. Vår målsättning är att öka arealerna märkbart från nuvarande cirka 11.000 hektar, säger Tanner.

Enligt en undersökning som ProAgria publicerade ifjol, var sockerbeta klart lönsammare än andra åkerodlingsväxter.

– Sockerbetan är en lönsam och trygg odlingsväxt. Det finns ett avtal gällande priset för i år och sockerbetan är därmed en av få odlingsväxter där odlaren känner till priset redan vid sådd, understryker Tanner.

I Finland tog man också under förra odlingssäsongen som ett av de första EU-länderna i bruk en ny utsädesteknologi för sockerbeta, den så kallade Conviso Smart, det vill säga en herbicidtolerant sockerbetshybrid.

– Med Conviso-betorna behövs endast två bekämpningar, då man vanligtvis behöver mellan tre och fem stycken. År 2019 bestod ungefär en femtedel av odlingsarealen av Conviso och i år kan vi erbjuda en tredubbel mängd. Erfarenheterna av metoden är goda och vi tror att populariteten kommer att öka ytterligare, säger Tanner.