Presstraff Sf23 120923
Sven-Åke Jansson från veterantraktorklubben är beredd att skjutsa besökare också under Skördefesten nästa veckoslut. På släpvagnen från vänster ÅNoM:s språkpraktikant Jessica Krieger, verksamhetsledarna Ida Segerström-Wester och Josefine Egenfelt från Skördefestens vänner respektive Ålands Natur och Miljö samt Kadi Henell från Ålands 4H och Joel Lindholm som är Skördefestens projektkoordinator. FOTO: Skördefestens vänner
Jordbruk

Åländska Skördefesten
utser Axganmästare

Den 22-24 september är det åter dags för den traditionella åländska Skördefesten. Årets stora nyhet är tävlingen Axganmästarna, där de tävlande kockarna har fria händer att skapa de mest kreativa rätterna med i huvudsak åländska råvaror.

De tävlande rätterna bedöms av en jury baserat på kriterierna smak, doft, utseende och hur väl de lyckats använda lokala råvaror. Fem restauranger deltar i tävlingen och vinnarna belönas med titeln Axganmästare samt en kryssning med Viking Glory inklusive hytt, fyra rätters meny med dryckespaket samt frukost.

Axganmästerskapet blir grädden på moset som en knorr på Skördefestens tidigare succé Frossa åländskt, som pågår hela veckan från den 18 till 24 september.

Skördefestens besökare har själva möjlighet att testa och provsmaka tävlingsrätterna på restaurangerna Sittkoffska gården, Boquerian, Park Restaurang och Café Viktor i Mariehamn samt Mormors Gröna Hus i Lemland.

Tioårsjubileum för föreningen

Skördefesten invigs på fredag den 22 september klockan 18 på Pub Stallhagen i Finström. Då firar arrangörsföreningen Skördefestens vänner sitt tioårsjubileum, men själva Skördefesten är betydligt äldre.

I år har arrangörerna fått ihop 50 deltagare, 13 utflyktsmål, 11 restauranger och 26 Plåpp Åpp-aktiviteter samt totalt ca 100 försäljare utspridda runt om på Åland.

Nya deltagare är Trädgårdsföreningen Mullvaden på Espholm och Café Viktor i Mariehamn, Haddnäs Gård på Amalias limonadfabrik och Silverstrands Bigård i Lemland samt Älvdalens Trädgårds workshop i Finström.

Bland tidigare deltagare kan nämnas 4H-gården i Jomalaby där man genom åren välkomnat många barn att lära sig om livet på landet. I anslutning till landsbygdscentret har Ålands Veterantraktorklubb en gedigen utställning av gamla traktorer och på fredagen ordnar Ålands Natur och Miljö en svampskola.

Skördefestlotteriet innehåller enligt verksamhetsledaren Ida Segerström-Wester en rad roliga vinster och kuponghäftet och appen är fullspäckade med rabatter och erbjudanden både under och efter Skördefesten. För besökare som inte kommer till Åland med egen bil erbjuds flera bussrundturer.

– Det kommer att bli en riktigt fin Skördefest i år, lovar Ida.