75087412 3538528562831843 7357349651734855680 O
I disciplinerade led körde de demonstrerande jordbrukarna in i 17 tyska städer på tisdagen. FOTO: Bayerischer Bauernverband
Jordbruk EU

Tyska bönder körde ut
på gatorna i hela landet

Tiotals kilometer långa traktorkonvojer störde på tisdagen trafiken i stora delar av Tyskland. Bönder från hela landet samlades i alla större städer till protester mot mobbning och skärpta krav. Bakom arrangemangen står ett nybildat nätverk för jordbrukare.

Demonstrationer hade på förhand organiserats i sjutton städer, bland dem storstäderna Berlin, München, Stuttgart och Hannover. I Oldenburg räknade polisen mer än 1.200 traktorer. Konvojerna sträckte sig tidvis över en längd av femton kilometer.

I Bayern körde mer än 1.000 traktorer in i Würzburg och blockerade stadens hela centrum. Arrangörerna hade egentligen väntat mellan 50 och 100 traktorer men uppslutningen överträffade alla förväntningar.

Myndigheterna måste skicka tillbaka en del av demonstranterna av säkerhetsskäl, då de många traktorerna blockerade viktiga leder som måste hållas fria för räddningsverket. Sammanlagt var nästan 2.000 traktorer på väg till Würzburg.

Bakom arrangemangen står ett nybildat nätverk för jordbrukare. Mer än ett 40.000-tal bönder har på en kort tid organiserat sig inom nätverket via sociala medier. Deltagarna vill nå resultat genom gemensamt handlande.

Nätverket startades i början av oktober och inititivtagarna räknar med fortsatt tillströmning av nya medlemmar. Den sociala freden på landsbygden är hotad, varnar initiativtagarna. Gruppen uppges vara fristående utan band till några som helst organisationer.

Jordbruket förlorar sin attraktionskraft

Målet är att öka pressen på de politiska beslutsfattarna. Bönderna har fått nog av att vara allas strykpojkar och -flickor. Jordbruket som yrke förlorar sin attraktionskraft om den dåliga stämningen fortsätter att breda ut sig, varnar grupperna.

Den tyska bondeorganisationen Deutscher Bauernverband ställer sig solidarisk, förutsatt att aktionerna förblir fredliga, hälsade DBV-ordföranden Joachim Rukwied. Han utgår från att protesterna kommer att fortsätta, åtminstone de närmaste veckorna.

Initiativet riktar sig särskilt mot fyra åtgärder som hotar familjejordbruket. Regeringen i Berlin antog nyligen ett åtgärdspaket för mer miljö- och djurskydd inom jordbruket. Avsikten är att överföra en del av direktstöden till åtgärder på miljöområdet.

Regeringen vill också införa en djurskyddsmärkning och ett kontroversiellt skyddsprogram för insekter. Programmet skulle omfatta 2,3 miljoner hektar åker med stränga begränsningar för växtskyddsmedel och avstånd till vattendrag.

En ny gödselförordning kommer i sin tur att begränsa gödslingen. Enligt initiativet medför detta en ökad risk för undergödsling i stora områden. I de strängast begränsade områdena blir skadan på mark och vatten större än nyttan.

Nästa punkt är den ökande mobbningen. Initativet oroar sig över de negativa stämningarna mot jordbruket som utövas av politiker och miljöorganisationer. Det är frustrerande men har dessvärre blivit en del av vardagen.

Efterlyser en dialog

Det tyska bondeinitiativet kräver direkta förhandlingar med politikerna. Målet är en dialog med landets jordbruks- och miljöministrar och ledarna för NGO-grupperna. Utan diskussioner kommer vi inte vidare, sammanfattar protesternas organisatörer.

Jordbruksminister Julia Klöckner visar förståelse för böndernas oro och är beredd till samtal. Miljöminister Schulze har hittills konsekvent vägrat att tala med bönderna om sitt program för insektskyddet.

Miljöorganisationen Greenpeace anser att dagens situation är en följd av en felaktig jordbrukspolitik som spårade ur redan för flera årtionden sedan. De tyska producenterna har aktivt understött utveckling via sitt lobbyarbete, tillägger Greenpeace.