197167 197169
Ukrainas president Wolodomyr Selenskyj kritiserar polska bönder för blockader vid gränsövergångarna till Ukraina. FOTO: The Presidential Office of Ukraine
Jordbruk EU

Zelenskyj kritiserar
Polens gränsblockad

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har skarpt kritiserat den veckolånga gränsblockaden som enligt Ukraina har organiserats av polska lastbilschaufförer och bönder. Det handlar om politik, inte om spannmål, inskärper Zelenskyj.

Den senaste tidens händelser vid Ukrainas västgräns, det vill säga gränsen mot Polen, kan inte betraktas som normalitet, sade Zelenskyj på måndagen enligt den schweiziska jordbrukssajten Schweizerbauer.

Polska bönder har de senaste veckorna blockerat gränsövergångar för att protestera mot ”orättvis konkurrens” via ukrainska företag eller EU-kraven på klimatskydd. Organisatörerna ger ukrainska företag skulden för problemen.

På grund av Rysslands anfallskrig och blockaderna av transporter via Svarta Havet är Ukraina starkt beroende av landsvägstrafiken via Polen. Importen och exporten av jordbruksprodukter måste ske landvägen.

I verkligheten handlar det inte bara om spannmål, det handlar om politik, framhöll Zelenskyj på måndagen. Han underströk att bara fem procent av landets jordbruksexport passerar den polska gränsen.

Den ukrainska ministern för infrastruktur, Oleksandr Kubrakow, meddelade på måndagen att sex gränsövergångar hade blockerats från den polska sidan. Ministern hänvisade via Facebook till en direkt fara för hans land.

Den polska sidan hävdade att omkring 600 långtradare stod på den polska sidan av gränsövergången Dorohursk i väntan på tillstånd att köra in i Ukraina. Väntetiden uppskattades till omkring 232 timmar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Inga lastbilar passerade i den motsatta riktningen från den ukrainska sidan till Polen. Det handlade förmodligen om en ”total blockad”. Situationen kunde enligt uppgift förvärras följande dag, då polska bönder hotade att blockera gränsen mot Ukraina.

Läs också: EU-bönder i öst kräver broms för Ukraina-import