EU-jordbrukare i östra Europa efterlyser skärpta restriktioner mot importen av jordbruksprodukter från Ukraina. De lokala bönderna hävdar att jordbruksprodukter från Ukraina översvämmar marknaden.
Långtradare med vete, majs, socker, frukt och viner från Ukraina transporteras landvägen med bilar in i EU, sedan Ryssland började förhindra sjötransporterna. Transporterna sker med EU:s goda vilja, men en del av produkterna landar längs vägarna genom Östeuropa.
De lokala producenterna är missnöjda. De senaste veckorna har varit ovanligt oroliga längs rutterna. Östeuropa har blivit ett slags hotspot för protester. Slovakiska, ungerska, litauiska, lettiska, bulgariska, polska och tjeckiska bönder har aktiverat sig.
Diskussioner pågår också i EU-parlamentet och rådet. Åtminstone sju EU-takorganisationer har aktiverat sig, bland dem bondeorganisationen Copa-Cogeca, fjäderfäbranschen AVEC och sockerindustrin CEFS.
Avsikten är att diskutera kommissionens förslag till ett slags nödbroms mot införseln av socker, fågelkött och ägg. Bland annat diskuteras en specialtull som skulle gripa in om importen överskrider de genomsnittliga volymerna från de senaste två åren.
Producenterna efterlyser spärr
De involverade producentorganisationerna har därutöver krävt skyddsåtgärder för andra produktslag, såsom spannmål, oljeväxter och honung. Enligt kommissionen försöker EU utreda varaktiga lösningar för en samordning.
Producentorganisationerna i EU eftersträvar ett starkare skydd mot importen av jordbruksprodukter från Ukraina. De östeuropeiska producenterna hotar med nya gränsblockader mot Ukraina om kommissionen inte stoppar leveranserna från öst.
Under måndagen rapporterades om en ny krissituation mellan Kiev och Warszawa, då polska bönder som blockerade gränsen började tömma ut ukrainsk spannmål. Den ukrainska regeringen fördömde förstörelsen av spannmål via ett pressmeddelande.
Liknande protestaktioner har ägt rum tidigare i veckan. Polen har i själva verket länge understött Ukraina men spänningarna kring Warszawas förbud mot spannmålsimport har allvarligt ansträngt relationerna mellan länderna.
Polen har i ett tidigare skede under PiS-regeringen förbjudit import av ukrainsk spannmål. Blockaden fortsatte en tid framöver tills en ny EU-vänlig koalition kom till makten i oktober förra året.
De senaste dagarna har varit livade på protestfronten. Bland annat slängde bönder ruttna ägg mot EU-kommissionens representation och andra byggnader. I slutet av februari hotar nya demonstrationer i huvudstaden Warszawa.
Ungern kräver en EU-lösning
Ungerns regering kräver en europeisk lösning på problemet. Landets regering har meddelat att Ungern tillsvidare håller sina gränser stängda för ukrainsk spannmål. Först måste EU presentera en gemensam modell för handeln.
Enligt den ungerska regeringen är det ohållbart att EU skulle fortsätta att importera obegränsade mängder spannmål, för att samtidigt ignorera de östeuropeiska ländernas intressen i regionen.
Ungern har medhåll av de fyra länderna i den så kallade Visegrad-gruppen, d.v.s. Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien, samt dessutom Rumänien och Bulgarien. Det bekräftade Ungerns jordbruksminister István Nagy nyligen.
Nagy utesluter inte en gemensam blockad inom gruppen. Länderna protesterar enligt egen utsago mot att den tyska och franska agrarlobbyn vill stryka den fria handeln med ägg, socker och fågelkött utan att lösa de östeuropeiska länderna problem med spannmålen.
Enligt den ungerska ministern hotas det europeiska jordbruket och matförsörjningen av en växande grön ideologi. Parallellt har gränsskyddet mot jordbruksprodukter från tredjeländer raserats. Ukraina är ett tydligt exempel på detta.