Jordbruk Skogsbruk

Ytterligare 3.000 säsongarbetare
får komma till Finland

Ytterligare 3.000 säsongsarbetare i tillägg till de 1.500 som det beslöts om tidigare får komma och jobba till Finland i sommar. Det skall också bli lättare för arbetslösa att ta tillfälliga jobb inom jordbruks- och trädgårdsnäringen.

Regeringen har dragit upp riktlinjer för hur man skall trygga tillgången till säsongarbetskraft på gårdarna. Det handlar både om att se till att utländsk arbetskraft kan komma in i landet och att skapa incitament för inhemsk säsongarbetskraft.

Då det gäller inhemsk säsongarbetskraft bereder man nu en temporär förhöjning av hur mycket en arbetslös får tjäna utan att det påverkar storleken på arbetslöshetsersättningen.

Vidare utvidgar man temporärt användningsmöjligheterna gällande rörlighetsunderstödet inom arbetslöshetslagstiftningen. Slutligen införs ett temporärt stopp för inkomstgränser för avträdelsestöd.

Lättare begränsningar för utländsk säsongarbetskraft

Då det gäller utländsk säsongarbetskraft beslutade regeringen avveckla vissa begränsningar. Medborgare från EU-länder tillåts komma till Finland på säsongsarbete på samma sätt som övriga pendlare från och med 14 maj.

För vårens och försommarens behov tillåts inresa i Finland för 3.000 personer utanför EU i tillägg till de 1.500 personer som tidigare beviljats inresetillstånd. Rådande anvisningar för transporter och två veckors karantän fortsätter gälla.

Därtill föreslår regeringen en tillfällig ändring i utlänningslagen gällande de personer som jobbar i uppgifter inom jord- och skogsbrukssektorn samt trädgårds- och fiskerinäringarna. Det här betyder att också asylsökande kan börja jobba inom jordbruksnäringarna i och med att karenstiderna tas bort. Ändringarna gäller fram till slutet av oktober.