Jordbruk

ProAgria drar i gång med
växtodlingsrapporterna

Landsbygdsrådgivningen ProAgria börjar nu rapportera om hur våra vanligaste odlingsgrödor utvecklas i regelbundna växtodlingsrapporter.

I sedvanlig still lanserar man rapporterna på tisdagar och den här säsongen är det 12.5, 2.6, 23.6, 11.8, 1.9 och 22.9 som gäller. I juli håller man uppehåll i rapporteringen.

I säsongens första rapport noterar ProAgria att de varma perioderna under april månad satt fart på våren i landets södra och mellersta delar. Vintern har också varit rätt så mild där medan den varit hårdare i norr.

I södra Finland och Södra Österbotten har en del odlare redan kommit ut på åkrarna för att övergödsla, sätta potatis och till och med så vilket skvallrar om en tidig start på odlingssäsongen. Åkrarna verkar också ha torkat upp tidigare än normalt, bland annat tack vare rätt så blåsiga väderförhållanden i stora delar av landet under våren.

Vallar och höstsäd har tagit fart med tillväxten, likaså höstoljeväxterna. På Åland har man nästan slutfört löksättningen. Många andra tidiga grönsaker, som morot och ärt, har redan såtts till största delen.