Marknad

Yara öppnar gödselåret

Yara öppnade gödselåret och försäljningen på onsdagen. Deras gödselpriser är 12 procent lägre i medeltal jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. I reda pengar betyder det 37 euro per ton.

- De följer marknadsutvecklingen och råvarupriserna, till exempel gällande kväve och fosfor, och därför sjunker nu priserna på våra gödselmedel, säger Yaras kommersiella direktör Timo Räsänen.

På en direkt fråga om när gödselpriserna varit gödselårets start funderar han en stund på utvecklingen under de senaste åren.

- Jag uppskattar att vi för de globala gödselprisernas del nu är på ungefär samma nivå som 2007.

Kväverika gödselmedel har sjunkit mest

I reda pengar innebär de lägre gödselpriserna på 12 procent i medeltal 37 euro per ton. Den största procentuella prissänkningen har skett för de kväverika gödselmedlens del.

- Vi följer med den europeiska gödselmarknaden och grunden för vår prissättning kommer därifrån. Vi förväntar oss en mer normal prisutveckling under den här säsongen jämfört med i fjol. Med normal prisutveckling menar jag att priserna är som lägst när gödselåret öppnas och sedan stiger under hösten, vintern och våren, säger Räsänen.

Atfarm är Yaras webbaserade tjänst med vilken odlaren kan ladda ner biomassakartor över sina åkrar och därmed gödsla betydligt mer noggrant. Tjänsten lanserades i mars och nu har man 500 registrerade användare i Finland. Därmed är det nu möjligt att göra Atfarm-kartor för 17 000 hektar.