20191008 Ep 092266 C Bbo 101
Denna gång gick det vägen – polacken Janusz Wojciechowski fick parlamentets stöd som blivande jordbrukskommissionär. FOTO: EU
Jordbruk EU

Wojciechowski blir
ny agrarkommissionär

Efter en andra utfrågning har EU-parlamentet accepterat polacken Janusz Wojciechowski för posten som nästa jordbrukskommissionär. En bred majoritet i parlamentet ställde sig bakom kandidaten.

Wojciechowskis sits underlättades av han denna gång fick använda sitt polska modersmål under utfrågningen, som nu löpte betydligt bättre. Kandidaten uppträdde säkrare och var mer påläst. Han stöddes av alla grupper i jordbruksutskottet.

Förra veckans svaga uppträdande kan ha berott på att Wojciechowski inte hade hunnit förbereda sig ordentligt. Han måste hoppa in i stället för en annan polsk kandidat som backade ut på grund av bristande erfarenheter av jordbruksfrågor.

Svaren var mer konkreta denna gång, noterade utskottets ordförande, tysken Norbert Lins efter rundan. Kandidaten gav mer utförliga besked och kommentarer om olika frågeställningar inom jordbrukspolitiken.

Efter tisdagens andra utfrågning var parlamentarikerna i stort sett nöjda med svaren. Parlamentet ska nu sända en bekräftelse över godkännandet till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Efterlyser bättre proteinförsörjning

Wojciechowski ansåg att de europeiska producenterna borde få mer stöd för att kunna höja sin konkurrenskraft. Det förutsätter en solid finansiering, tillade han och lovade att kämpa för en stark budget för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Han talade mycket om behovet av konvergens, d.v.s. en rättvisare fördelning och utjämning av stöd mellan medlemsländerna. EU måste för sin del fortsätta att stärka sin konkurrenskraft gentemot andra världsdelar.

Enligt Wojciechowski importerar EU i dag alltför mycket soja från USA och andra transatlantiska länder. EU borde därför utveckla egna program som siktar på en rikligare proteinförsörjning.

Han kritiserade också snedvridningarna inom den internationella handeln med livsmedel och jordbruksprodukter. Alla exportörer följer inte alltid reglerna, till nackdel för EU:s exporthandel.

Trots detta underströk Wojciechowski att den internationella handeln med jordbruksprodukter är oerhört viktig för EU. Det europeiska jordbruket är en stark exportör och det gynnar alla producenter.

Den nya agrarkommissionären är känd för sitt stora intresse för djurskydd. På sitt tidigare jobb inom EU:s revisionsrätt har han granskat djurskyddet och EU:s målsättningar. Luckan mellan ambitiösa målsättningar och den praktiska omsättningen måste fyllas.

Under den första utfrågningen noterade Wojciechowski knappast alls det ekologiska jordbruket. Denna gång offrade han mer tid på ämnet. Han förnekade att det ekologiska jordbruket skulle stå i motsatsförhållande till konventionell produktion.

Unga jordbrukare är en framtidsfråga

Han betonade också sina avsikter att främja de unga jordbrukarnas situation. Utan unga jordbrukare stampar näringen på stället utan att utvecklas vidare. Den unga generationen stöter också på svårigheter att komma över jordbruksmark, anmärkte Wojciechowski.

Utbildningen av unga jordbrukare är en framtidsfråga för hela sektorn. Dagens ungdomar intresserar sig för modern teknologi och digitalisering. Det borde uppmuntras på alla tänkbara sätt, också inom jordbruket, menade Wojciechowski.

En frågeställare ville också pejla Wojciechowskis inställning till den europeiska skogsnäringen. Den blivande kommissionären konstaterade att skogen är en viktig sektor i flera medlemsländer. Han underströk också att skog och klimatskydd hör ihop.

Wojciechowski konstaterade att skogarna brukas på olika sätt i de europeiska länderna och flera länder har en effektiv skogsförvaltning. Han poängterade att EU borde fortsätta att bygga ut sin skogsstrategi som påbörjades 2013.

Alla kommissionärer är nu på plats. EU-parlamentet ska ännu godkänna den nya kommissionen i sin helhet den 23 oktober. Om allt går enligt planerna, kan Ursula von der Leyens kommission inleda sitt jobb den första november.