Jordbruk Skogsbruk

Webbinarium för arbetsgivare
om ändringarna gällande
säsongsarbete

Säsongsarbetare som kommer till Finland från tredjeländer kommer lättare att kunna byta arbetsgivare när ändringarna i lagen om säsongsarbete träder i kraft den 17 juni. Arbetsgivarna kan efter reformen göra en anmälan till Migrationsverket om flera arbetstagare åt gången. Ändringarna gäller säsongsarbete i anställningsförhållande inom jordbruket och turismen.

Arbetsgivarnas byråkratiska börda lättar i och med att de inte längre behöver anmäla varje säsongsarbetare som kommer samtidigt till samma slags arbete separat, utan uppgifterna kan lämnas på en gång om alla säsongsarbetare.

Det blir också lättare för säsongsarbetare att återvända till Finland. Merparten av säsongsarbetarna inom jordbruket återvänder till tidigare arbetsgivare. Dessa säsongsarbetare behöver inte längre lägga fram en utredning om förutsättningarna för arbete, eftersom Migrationsverket redan tidigare har utrett arbetsgivarens förutsättningar att handla enligt kraven i lagen.

Samtidigt skärps påföljderna för arbetsgivare som försummar att iaktta lagen om säsongsarbete. I fortsättningen gäller detta ansvar också företagets eller sammanslutningens ansvariga personer.

Migrationsverket och arbets- och näringsministeriet ordnar i samarbete den 28.4 kl.9.00-9.45 via TE-live ett webbinformationstillfälle ”Kausityölaki uudistuu – Mitkä asiat tulevat muuttumaan?” gällande säsongsarbete för arbetsgivare.

Infotillfället fokuserar på säsongsarbetstagares tillståndsärenden i allmänhet samt på de kommande förändringarna i lagen gällande säsongsanställning.

Webbinariet hålls på finska, men kommer att textas till svenska efter livesändningen och inbandningen med svensk text kommer att finnas till handa på TE-live sidan.

Se webbinariet här.