Vora 1
Under åren har konjunkturerna inom jord- och skogsbruket varierat. Ett gott och ärligt kundförtroende är viktigt liksom att hålla och leverera det som lovats. Många kunder återkommer då, framhåller idag 60-årige Ingvald Heinull.
Maskin & teknik Landsbygdsnäringar

Vörå Maskin och Traktor 30 år

Maskin- och traktorhandeln påverkas av konjunkturerna i lant- och skogsbruket. Den erfarenheten har Ingvald Heinull med 30-årsjubilerande företaget Vörå Maskin och Traktor.

– Vörå Maskin och Traktor startade 1989 i hyrda lokaler. Efter två år köptes lokalerna och tomtmarken. År 2000 revs de gamla lokaliteterna och en ny butik med verkstad byggdes. Sommaren 2001 skedde inflyttningen i nya lokaliteter, berättar Ingvald Heinull.

– Konceptet i början var import och försäljning av begagnade lantbruksmaskiner och traktorer, skördetröskor, plogar, harvar och balmaskiner. I butiken erbjuds idag verktyg, tillbehör, reservdelar, arbetskläder, skyddsutrustningar och skumsläckare. Olika tvättmedel liksom olika oljor, spännremmar och kättingar och byggställningar finns, redogör Ingvald.

Vörå Maskin och Traktor har de senaste två åren satsat mera på reservdelar, service, butiksförsäljning och maskinförsäljning av begagnade maskiner men också nya maskiner. Målsättningen är att erbjuda och leverera de maskiner och utrustningar som efterfrågas.

– Utan den återkommande kundkretsen från hela Finland skulle handeln inte vara lika omfattande som den är idag när antalet lantbruk ständigt minskar. Maskinhandeln är ändå bättre nu än vad som förutspåtts, vilket tyder på att landsbygdsföretagarna har en positivare framtidstro, säger Heinull.

Vora 2
Maskinförsäljare Mikael Ehrström har jobbat 28 år i företaget Vörå Maskin och Traktor sedan 1991 med olika lärorika jobb. Företaget har idag 14 anställda.

Tillmötesgående för kunderna

Finansieringsalternativ med lämpliga betalningsplaner och återbetalningsperioder erbjuds varje kund och enligt de betalningsmöjligheter man har. Alla affärer kalkyleras noggrant.

Det märks, enligt Heinull, att försäljningen av nya maskiner har minskat medan sålda begagnade maskiner liksom försäljningen av reservdelar ökar. Verkstaden utför idag mera service och reparationer vilket visar att landsbygdsnäringarna är pressade idag.

Sina 30 år firade Vörå Maskin och Traktor med öppet hus den 7-9 mars och besökarantalet var 2.100 personer under tre dagar.

– Numera erbjuds också en ny avverkningsmaskin Profi, som tillverkas i Umeå i Sverige, med därtill hörande reservdelsförsäljning. Färjeförbindelserna mellan Vasa och Umeå och egna rutinerade lastbilschaufförer möjliggör smidiga leveranser. Även nya maskinagenturer bland lantbruksmaskinerna tillkommer framöver, förklarar Ingvald Heinull.

– Sönerna Daniel och Mathias är redan delägare och övertar företaget helt framöver. Jag och frun Gunnevi kan då trappa ner och tillbringa mer tid på sommarstället i Maxmo skärgård och unna oss längre södernresor. Jag kommer nog att fortsätta jobba, kanske tills jag blir 90, skrattar Ingvald Heinull.