Img 1371
Den planerande havsbaserade vindkraftparken utanför Korsnäs är en av de största industriella satsningarna i Finland för närvarande. Kostnaderna beräknas till 1,5-2 miljarder euro.
Tema

Vindkraftparken utanför Korsnäs
väntas kosta 1,5-2 miljarder

I slutet av 2028 ska uppskattningsvis 70-100 vindmöllor snurra ute till havs, drygt 15 kilometer utanför Korsnäs kustlinje. Detta är åtminstone målet för markägaren och hyresvärden Forststyrelsen, som nu har börjat söka en seriös och trovärdig operatör för det enorma projektet.

En omfattande vindkraftpark till havs, med 70-100 kraftverk, är ett långsiktigt megabygge i Korsnäs. Om allt går enligt planerna kan parken – en av de största industriella satsningarna i landet för närvarande – vara förverkligad om cirka sju år.

Det storslagna projektet presenterades och ventilerades på ett första informations- och diskussionsmöte i Korsnäsgården den 2 december. På grund av förändrat coronaläge var man tvungen att arrangera mötet i digital form.

Forststyrelsen har initierat visionen om och planeringen av den tilltagna off shore-parken utanför Korsnäs i linje med rådande nationella riktlinjer om ökad fokus på fossilfria lösningar och hållbara energiproduktionsalternativ. – Vi söker nu en kommersiell separat aktör för verkställandet av parkbygget och den kommande elproduktionen. Forststyrelsens roll som markägare och hyresvärd garanterar den statliga närvaron. Vi siktar på att genomföra bygget i samarbete med kommunala och regionala beslutsfattare, säger Pertti Tapio, projektledare på Forststyrelsen.

Pertti Tapio är även verkställande direktör för det anknutna aktiebolaget Korsvind som har grundats under det innevarande året. Bolaget ägs till hundra procent av Forststyrelsen i det här skedet.

Forststyrelsens avsikt är att fortsätta föra konstruktiva dialoger med Korsnäs kommun och kommuninvånarna framöver. Förutom att arrangera flera informationsmöten för allmänheten ska ett informationskontor inrättas i den berörda kommunen inom en snar framtid.

– Informationskontoret i Korsnäs ska enligt planerna slå upp sin dörr i februari och det ska vara öppet minst tre dagar i veckan.

Målet: avtal med en operatör inom ett år

Vindkraftparken på drygt 15 kilometers avstånd utanför kustlinjen i Korsnäs ska enligt planerna anläggas på ett havsområde som är 220 kvadratkilometer till arealen. Parkens totala prestanda uppskattas till 5.000 gigawattimmar och den beräknas ha en livscykel på cirka 30 år. Det betyder att anläggningen torde vara mogen för demontering kring år 2060.

Enligt vindkraftschef Otto Swanljung är Forststyrelsens ambition att kunna teckna kontrakt med ett tillräckligt ansvarsfullt och trovärdigt vindkraftsbolag senast i slutet av 2022.

– Det finns redan många intressanta alternativ. Via konkurrensutsättning strävar vi efter att hitta en aktör som kan erbjuda de mest gynnsamma villkoren.

– Det kan handla om antingen ett inhemskt eller ett utländskt vindkraftsbolag. Samtidigt är avsikten också att det här projektet ska vara så inhemskt som möjligt till sitt upplägg, säger Swanljung.

20211202 183044
Under de kommande åren ska en omfattande miljökonsekvensbedömning av havsparken i Korsnäs göras. Ett utkast till plan väntas vara färdigt år 2024.

Ute vid havsparken ska två elstationer etableras. Via havskabel ska den producerade elen överföras till en elstation i inlandet. De exakta dragningsarrangemangen i inlandet ska utredas och klarläggas längre fram. Via luftkabel ska energin distribueras vidare till Fingrids stamnät.

Projektutvecklingschef Ville Koskimäki framhåller att det tilltänkta havsparkområdet, som är definierat som ett potentiellt vindkraftområde i den regionala landskapsplanen, redan har flyttats länge bort från Kvarkens världsnaturarv, naturreservat samt lekområden för strömming och andra fiskar.

I praktiken går det med tanke på byggnadstekniska förutsättningar, vattendjup och territoriala gränsdragningar inte att förlägga området ännu längre ut till havs, framhölls det under det inledande diskussionsmötet.

– Angående naturarvsområdet kommer det att föras ytterligare diskussioner med Unesco framöver, säger Koskimäki.

– En omfattande miljökonsekvensbedömning kommer att genomföras under de kommande åren. Målet är att ett utkast till plan ska vara färdigt under 2024, så att Korsnäs kommunfullmäktige kan ta ställning det, säger Koskimäki.

Sjusiffriga fastighetsskattebelopp

För Korsnäs kommuns vidkommande skulle en förverkligad havsvindkraftpark av den här storleken automatiskt innebära sammanlagda fastighetsskatteintäkter på flera miljoner euro per år. Det aktuella beloppet för ett enskilt vindkraftverk ligger på cirka 70.000 euro för närvarande.

Stora vindkraftprojekt av det här slaget har därtill, i synnerhet under uppbyggnadsskedet, tydligt positiva sysselsättande effekter i det berörda lokalsamhället.

– Det kommer därför att göras en näringspolitisk konsekvensanalys i samband med den fortsatta projektplaneringen. Det bör utredas vad den här satsningen betyder för Korsnäs, poängterades det på decembermötet.

– Korsnäsborna är ett företagsamt folk, både i fråga om gruvdrift och vindkraft. I kommunen var man pionjärer med de första möllorna på Bredskär i tiderna. Det finns en öppenhet för nya innovationer. Havsvindkraftsparken kommer att vara ett stort projekt i många år och det kommer också att sätta spår i kommunen, kommenterar Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs.