Jordbruk Skogsbruk

Vilken är den bästa insatsen för naturen 2017-2018?

Nu är det åter dags att utse den bästa finländska insatsen i arbetet med att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Internationella naturvårdsunionens (IUCN) nationella kommitté i Finland vill ha hjälp att hitta en person, en organisation eller ett företag som lyckats trygga en livskraftig natur och fungerande ekosystemtjänster i Finland åren 2017-2018.

Finland har i likhet med andra länder i världen förbundit sig att stoppa förlusten av biologisk mångfald före 2020. Syftet med tävlingen om den bästa insatsen för naturen är att lyfta fram påhittiga lösningar och innovationer som stöder uppnåendet av målet såväl i hemlandet som internationellt.

Den bästa insatsen för naturen kan bestå i t.ex. praktiskt naturvårdsarbete, kommunikation, miljöfostran, forskning eller företagsverksamhet. Det är fråga om en enskild gärning eller ett projekt som har slutförts 2017-2018. Den bästa insatsen för naturen ska fylla åtminstone ett av följande kriterier:

- Kunskapen om bevarande och hållbart nyttjande av den biologiska mångfalden har ökat.

- Belastningen på naturen har minskat.

- Den biologiska mångfaldens tillstånd har förbättrats.

- De funktioner i naturen som gynnar människan har tryggats.

- Den biologiska mångfalden bevaras i allt högre grad tack vare inkluderande planering, informationshantering och ökad handlingsförmåga.

Tävlingen avslutas måndagen den 3 december. Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen offentliggör vinnaren i Helsingfors i början av 2019.

Kandidater kan endast nomineras via en Webropol-blankett som du hittar här. Inga bilagor ska lämnas in.

International Union for Conservation of Nature, IUCN, är världens äldsta och mest omfattande globala miljöorganisation och miljönätverk. Finländska medlemmar i IUCN är finska staten, som företräds av miljöministeriet, samt Finlands naturskyddsförbund, WWF Finland, Natur och Miljö, Finlands viltcentral, BirdLife Finland och Högholmens djurpark.