Noviaseminarium Torvalds Webben
Europaparlamernatiker Nils Torvalds förespråkar träbaserade råvaror som alternativ till plast. Finland borde också satsa mera på träbygge.
Skogsbruk EU Tema

Kemiindustri och träbygge
möjliggör mera kolbindning

Två konkreta metoder kring skogsbruk kan hjälpa oss absorbera mera CO2 i Finland, säger europaparlamentariker Nils Torvalds. Den ena är vår kemiindustri som framför allt kan ersätta plast med träbaserade material, och den andra är att bygga mera i trä. Torvalds diskuterade aktuella frågor kring skogspolitik i Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

– Vi har marginell möjlighet att utöka våra kolsänkor i Finland, eftersom vårt land redan till stor del är täckt av välskött skog. I Mellaneuropa kunde man utöka kolsänkorna betydligt genom att plantera mera skog. Istället kan vi i Finland utnyttja det faktum att våra skogar växer mera än vi avverkar.

– Jag hävdar att eftersom vi i dag sköter vår skog med mycket kunskap har vi en utvecklingskurva som hela tiden ger oss mera skog.

I Finland har vi haft en skogslagstiftning sedan 1800-talet och regler för hur skogen ska skötas.

– Vi har byggt upp vår industri på basen av detta, och de gamla pappersbruken håller på att bli kemifabriker eftersom vi lärt oss använda trädets resurser på ett nytt sätt.

Torvalds konstaterar att nästan alla plastsorter kan ersättas med material från skogen.

– En välskött skog är vår viktigaste resurs också i kampen mot plastnedskräpning och onödiga plastförpackningar.

Finland släpar efter

Gällande träbygge har den finska teknologin hamnat på efterkälken jämfört med många andra länder. Enligt Torvalds är i synnerhet CLT, limmat eller spikat trälaminat, ett mycket intressant material för bygge av bland annat höghus.

– Det är lite skamligt att Österrike är bättre på att producera CLT än vad vi är i Finland. Också i Sverige upprättade man nyligen en stor CLT-fabrik.

Finland borde medvetet satsa på att utveckla teknik kring träbygge eftersom vi har gott om råmaterial.

– Cementfabrikerna bidrar till CO2-utsläpp, och miljökraven på husbygge kommer att bli allt strängare. Det finns en stor global marknad för trälösningar och ett behov av kunskap kring bygge i trä. Det är en bransch som också kommer att erbjuda många arbetsplatser i framtiden.