Robbe Vertikaaliviljelma 03082018
Den nya vertikalodlingen vid Robbes lilla trädgård i Lappträsk är den första helautomatiserade växthusodlingen i flera våningar i Europa. Ingen jobbar med de dagliga rutinerna, som till exempel skördearbetet, inne i själva odlingen. Sådant gör man i ett utrymme utanför. FOTO: Fujitsu
Jordbruk Maskin & teknik

Vertikalodlingen invigdes vid Robbes lilla trädgård

Europas första helautomatiserade vertikalodling, som utvecklats av Robbes lilla trädgård och Fujitsu, invigdes senaste vecka i Lappträsk. Samtidigt firade man också den första skörden från vertikalodlingen.

Förra fredagen invigdes vertikalodlingen i flera våningar vid Robbes lilla trädgård i Lappträsk. Utvecklings- och byggnadsfasen är nu över och själva odlandet kan ta vid. I och med att odlingsmetoden är den första i sitt slag i Europa kommer utvecklingsarbetet ändå att fortsätta.

– Klimatförändringen är ett faktum, vi blir fler här i världen, vi står inför en global brist på vatten och priset på energi stiger. De här är alla orsaker till varför vi måste utveckla vår affärsverksamhet, säger Robert Jordas, VD vid handelsträdgården.

Rätt partner

Den nya växthusodlingen är det första helautomatiserade vertikalväxthuset i Europa. Utvecklingsarbetet sker av handelsträdgården tillsammans med japanska Fujitsu i bolaget Fujitsu Greenhouse Technology Finland. Shinji Yoshioka är dess direktör.

– Vi är glada över möjligheten att investera i Finland. Flera finländska växthusföretag har letat efter en lämplig japansk partner och vi kan erbjuda högt IT-kunnande och vår plattform för det, Aksai, som är skräddarsydd för växthusodling. Hur som helst, den viktigaste orsaken för att vi står här i dag är att Fujitsu fann rätt partner i Finland och för oss är det Robbes lilla trädgård. Tillsammans hoppas vi att vi inte bara ska utveckla våra egna affärsverksamheter utan också det finländska jordbruket.

Entreprenörsanda behövs

Minister Kimmo Tiilikainen berättar att när han deltog i president Sauli Niinistös delegation vid ett statsbesök i Japan för några år sedan diskuterade man hur Finland kunde fungera som en plattform för japansk teknologi och japanska idéer. Om Finland kunde erbjuda en slags rutt till den europeiska marknaden och Japan på motsvarande sätt en rutt till den asiatiska skulle det vara en klar win-win-situation på båda.

– Den här vertikalodlingen är ett otroligt exempel på det här samarbetet och första skörden visar på hur det nu verkligen håller på att konkretisera sig.

Tiilikainen understryker också att regeringens mål är att hålla landsbygden levande.

– Vi behöver verksamhet av olika slag på landsbygden och vi behöver jordbrukare med entreprenörsanda och talang. Klimatförändringen visar redan på vilka enorma utmaningar vi står för i framtiden. Ingen – inget land och inget folk – kan undvika dem. Vi behöver verkligen sätt att producera livsmedel och grönsaker på ett ansvarsfullt sätt i framtiden. Min vision är att Finland i framtiden kommer att vara känt för sin rena mat och teknologi, säger Tiilikainen.

Gästerna vid invigningen av vertikalodlingen vid Robbes lilla trädgård i Lindkoski i Lappträsk fick avnjuta den första skörden från den som bestod av olika örter, bland annat mynta.

Robbe 3667
Robbes lilla trädgårds VD Robert Jordas berättar att vertikalodlingen är ett sätt att resurseffektivt utveckla affärsverksamheten. FOTO: Staffan Björkell