Den andra odlingssäsongsenkäten som skickades ut till MTK:s och SLC:s medlemmar samt till förtroendevalda och andra samarbetspartners i början av augusti fick totalt 880 svar. Frågeformuläret gjordes för att få en täckande lägesbild av växtsäsongen och gårdarnas ekonomiska situation och utveckling.
Respondenterna representerade relativt bra den nationella fördelningen av produktionsinriktningar och regioner. Av respondenterna hade 39 procent en omsättning på över 100.000 euro, vilket är nästan dubbelt så mycket som det nationella genomsnittet för lantbruks- och trädgårdsföretag förra året (20 procent år 2023).
I början av säsongen drabbades åkrarna av långvarig torka i nästan hela landet, men regnen som kom i juni räddade situationen avsevärt.
Enligt undersökningen har nederbörden under växtperioden varit mycket lokal i hela landet under sommaren, vilket har lett till variationer även mellan gårdar inom samma område. På grund av de varierande väderförhållandena har det på vissa håll också uppstått utmaningar att lyckas med växtskyddet.
För spannmål har skördeförväntningarna varit mer eller mindre oförändrade mellan den första och andra odlingssäsongsundersökningen. I genomsnitt förväntar sig lantbrukarna en skördenivå för höstspannmål på cirka 70 procent jämfört med det normala och för vårspannmål, proteingrödor, sockerbetor, potatis och ensilage förväntas en skörd på ca 90 procent jämfört med ett normalt år.
Skördeuppskattningarna för oljeväxter varierar avsevärt, men i genomsnitt räknar lantbrukarna med att nivån kommer att ligga på ca 80 procent jämfört med ett normalt år, ungefär samma som för hö. Ensilageskörden förväntas täcka hela årets behov på ca 85 procent av gårdarna som använder ensilagefoder.
För bär och grönsaker ligger uppskattningarna långt under normala skördenivåer.
Kvaliteten på skörden förväntas bli under det normala för alla spannmål och orsakerna till detta uppskattas på de flesta gårdar vara torka, men även för kraftiga regn och väta.
Dock måste man komma ihåg att detta endast är en uppskattning och att de flesta grödor just och just börjat skördas då enkäten gick ut till respondenterna. Nu är skördearbetet i full gång och förhållandena verkar tills vidare vara goda.
En tredjedel slutar till 2030
Nästan hälften av lantbrukarna anser att gårdens ekonomiska situation är normal eller bättre än normalt och drygt hälften av lantbrukarna anser att den är något eller betydligt sämre än normalt.
Bedömningen av gårdarnas ekonomiska situation har förbättrats något sedan förra året, men under sommaren har det inte skett någon förändring. En tredjedel av respondenterna planerar att sluta med jordbruket fram till 2030 och en tredjedel av dessa har en klar framtida efterträdare, andra alternativ som nämndes var att sälja gården, arrendera ut åkrarna eller plantera om en del av arealen till skog.
Anskaffningen av insatsvaror har varit en utmaning under de senaste åren, särskilt när det gäller gödselmedel. Enligt enkätundersökningen har cirka hälften av respondenterna upplevt utmaningar med att införskaffa gödselmedel för denna eller nästa odlingssäsong. Yaras handelspraxis kritiserades starkt, men även andra gödseltillverkares leveransproblem och kvalitetsfrågor var ställvis en utmaning.
En fjärdedel av respondenterna har införskaffat alla gödselmedel för nästa år. Ungefär en fjärdedel av respondenterna har upplevt utmaningar med att köpa in andra insatsvaror och förutom gödselmedel har det också förekommit problem med tillgången på vissa växtskyddsmedel.