Vanhanen
Finland är ett exportberoende land och det innebär att vår ekonomi återhämtar sig mycket långsammare än de europeiska länder som har ekonomier som bygger på servicesektorn, säger finansminister Matti Vanhanen (C).
Jordbruk Skogsbruk

Vanhanen: Vi har inte
råd att stänga ner samhället igen

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att vi inte har råd att stänga ner samhället igen. Dessutom är han orolig för att Finlands exportberoende ekonomi kommer att återhämta sig långsamt.

Det är en positiv Matti Vanhanen som möter pressen samma dag som Finansministeriet diskuterat det ekonomiska läget inför förslaget till statsbudget för 2021.

– Att sköta pandemin är på kort sikt ett av de viktigaste sätten att sköta ekonomin. Vi har inte råd att stänga ner samhället så att vi igen får ett tjugo miljarders underskott, som vi var tvungna till i våras. Vi måste sköta pandemin genom riktade åtgärder och på sätt hålla de ekonomiska hjulen snurrande, säger Vanhanen.

Långsam återhämtning

Trots att han är positiv talar Vanhanen ändå om såväl dimmiga utsikter som skuggsidor i den finländska ekonomin.

– En av de största skuggsidorna har att göra med exporten. Finland är ett exportberoende land och det innebär att vår ekonomi återhämtar sig mycket långsammare än de europeiska länder som har ekonomier som bygger på servicesektorn. I Finland gör vi mycket arbete som vi sedan exporterar till världen, säger han.

Finansministeriet har ändå inte nu gått igenom åtgärder för att främja exporten, utan lämnat det till budgetmanglingen, men det är tydligt att finansministern anser att sådana kommer att bli självklara. Vanhanen har i tidigare sammanhang sagt att budgetförslaget görs med den information som man har nu. Sysselsättningsmålen är en annan fråga man ska återkomma till senare.

Uppdateringar inför budgetmanglingen

Finansministeriet publicerade en prognos för Finlands ekonomi i juni. Enligt den skulle Finlands ekonomi växa med ungefär 2,5 procent nästa år. Prognosen kommer att uppdateras inför budgetmanglingen i september.

På frågan on det blir aktuellt med nedskärningar säger Vanhanen att när man ska stimulera den offentliga ekonomin, vilket man gör nu, är det viktigt att man gör just det.

– Det är viktigt att vara tydlig, antingen stimulerar man eller så håller man budgetdisciplinen. Lite av båda, hipp som happ, är det värsta och sänder otydliga signaler. Såväl här hemma som till den internationella marknaden, avslutar han.

Vanhanen ger intrycket av att ha en mycket pragmatisk syn på budgetarbetet och hänvisar upprepade gånger till regeringsprogrammet. De verkligt plågsamma besluten får sannolikt partiledarna fatta.