Varbruk3 Maj24 Ct
Det blev äntligen varmt i början av den här veckan. Förhållandena är nu ypperliga och det fick fart på i stort sett alla jordbrukare i Österbotten.
Jordbruk

Värmen satte fart på
vårbruket i Österbotten

En del inledde vårbruket redan för ett par veckor sedan. Men under förra helgen kom arbetet igång på allvar när det äntligen blev varmt. En av många som stortrivdes på åkern var den unge växtodlaren Filip Norrgård i Övermalax.

– Om allt går väl är jag klar med såningsarbetet imorgon (läs: i tisdags). Förutsatt att jag inte råkar ut för några tekniska missöden borde jag bli klar, säger Filip Norrgård.

Förra veckan inledde han – likt många andra kolleger i Österbotten – såningsarbetet. Men då var det fortfarande kallt för årstiden och viss oro för att det skulle bli som i fjol.

– Jag sådde första skiftet den sjunde maj och då var det riktigt kallt. Då hann jag nog tänka på fjolåret då det var kallt i flera veckor, men så kom väderprognosen som utlovade varmare väder. Förutsättningarna är helt perfekta nu, berättar Norrgård.

Vad önskar du dig för väder de kommande veckorna?

– Det får gärna fortsätta så här med värme och uppehåll. Det finns mycket fukt i marken och vi behöver egentligen inget regn innan broddarna kommer upp. Då får det gärna komma regelbundna regn och den riktiga värmen får gärna komma först i juli och augusti, svarar han.

Korn, vete och havre i år

Norrgård odlar andra året på egen hand efter generationsväxlingen. Han odlar sextio hektar och har sått vete, havre och korn.

– Tidigare har vi också odlat ärter och i fjol testade jag också koriander för första gången, men det förstördes på grund av hårda vindar. I år blev det en sådan här fördelning och jag uppfyller kravet på växtföljd med råge. Men nästa år blir det igen att ta in någon specialväxt, berättar han.

Vilka grödor som skulle sås i år blev klart redan i fjol på hösten när han skrev kontrakt med A-foder. Hela skörden har ett garantipris på cirka 200 euro per ton. Om spannmålspriserna stiger innan skörden får han enligt kontraktet priset som då gäller.

– Jag har kontrakt på hela skörden och jag tycker om det upplägget. Jag vet mitt lägsta pris och nu kan jag bara hoppas på att de stiger för då får jag också ett högre pris i höst.

Varbruk7 Maj24 Ct
Nu är det utmärkta förhållanden för att avsluta vårbruket. En som var i full gång i måndags med sådden var Filip Norrgård i Övermalax. LF kommer följa upp hur det går för honom senare i sommar samt under hösten.

När solen skiner och vårbruket håller på att avslutas tänker han inte så mycket på lönsamheten. Nu handlar det mesta om tillförsikt och iver över att äntligen vara igång.

– Men klart att tankar om lönsamheten alltid finns i bakhuvudet, men inget som dominerar tankarna just nu. I fjol hade jag ett garantipris på 250 euro tonnet och i år 200. Som odlare vill man få ut ett så högt pris som möjligt och jag hoppas få minst 50 euro till per ton i höst. Då skulle jag vara ganska nöjd, säger Norrgård.

Följer du med spannmålsmarknaden?

– Jag följer med börsen och har en bild av vad som händer på världsmarknaden. Just nu har vetepriserna stigit så det finns förhoppningar på det ska få effekter på spannmålspriserna i Finland. Men det återstår att se hur det blir.

Som spannmålsodlare eftersträvar han att få goda skördar. En god skörd för honom är allt över 6.000 kilo per hektar.

– Det är definitivt en besvikelse om jag inte når en medelskörd på 5.500 kilo per hektar. Det är nog ett måste för att känna att man har lyckats, men målet är tveklöst att medelskörden ska börja på sexa.

Noggrann med växtskyddet

För att säkerställa goda skördar gör Norrgård allt planenligt. Under växtsäsongen följer han med hur det växer på sina åkrar och gör alla nödvändiga insatser i tid.

– Jag ser till att gödsla och sköter växtskyddet och bekämpar mot sjukdomar. Jag kör alltid omkring och följer upp och ser hur det växer för det är viktigt att alla insatser görs vid rätt tidpunkt. Jag är noggrann med den biten, säger han.

Synen på skiftet i Övermalax, som han sådde i måndags, var inte lika trevlig i höstas. Då drabbades området av översvämning – och det är något han inte hoppas behöva bevittna i år.

– Det var otroligt surt att se att skörden förstördes och det var vatten överallt. Vi behöver definitivt inte ett lika dåligt år som i fjol.

Trots att det finns utmaningar blickar Norrgård framåt. Han hade inte tagit över jordbruket, som han har som sidoverksamhet, om han inte hade ett stort intresse för arbetet.

– Man ska inte driva något som det saknas intresse för. Jag trivs med det här jobbet och har ett stort intresse för jordbruk och växtodling och jag tror också på framtiden. Det krävs för att hålla på, konstaterar han.

LF kommer att följa upp hur det går för Filip Norrgård i juni för att se hur förutsättningarna har varit på hans område. Det blir också ett tredje besök till gården i Övermalax på hösten.