R1
​Marinerad lax med gul paprikasås och koriander.
Livet på landet

Fira midsommar med koriander och salvia

Marinerad lax med gul paprikasås och koriander

4 pers

600 gr lax utan skinn

3 msk olja

3 msk sojasås

2 tsk korianderpulver

Saften av en lime

Färsk koriander

Skär laxen i bitar och marinera några timmar före grillning på spett eller stekning

Paprikasås

1 gul paprika

3–4 små milda gula chili

1 mild lök

2 vitlöksklyftor

100 gr färskost

2 msk olivolja

2 tsk korianderpulver

Salt, peppar

Färsk koriander

Ansa paprika, chili, lök, vitlök och skär i mindre bitar. Stek på svag värme i ca 7–8 minuter tills de mjuknat. Sätt i mixern tillsammans med färskost, olja och kryddor. Smaka av strö över färsk koriander och servera med den tillagade fisken, kokt spenat och kokta sockerärter.

Nypotatis med smak av salvia

800 gr kokt nypotatis

Olja

2 msk färsk salvia

Flingsalt

peppar

Smörj en ugnsfast form och mosa de kokta potatisarna lite grann. Strö över flingsalt, olivolja och strö över färsk och finskuren salvia och grädda i ugnen i ca 20 minuter på 180 grader. 

R2
​Potatissallad med selleri.

Potatissallad med selleri

600 gr rotselleri

600 gr potatis

Stjälkar av vitlök / gräslök

1 vitlöksklyfta

3 msk majonnäs

1 msk olivolja

1 tsk fransk senap

Salt och peppar

persilja

Skala selleri och skär i små kuber och koka tills de mjuknat. Koka nypotatis och låt kallna och skär sedan i små kuber. Blanda ihop såsingredienserna, finhacka löken och blanda med potatis och selleri och strö över persilja.

R3
Risotto med skaldjur.

Risotto med skaldjur

 4 pers

2 kg färska musslor

400 gr färska små bläckfiskar / fryst 

3 dl italienskt risottoris

2 dl vittvin

1 lök

200 gr gröna bönor

4 vitlöksklyftor

Buljong av skaldjur

1 dl vispgrädde

2 dl finhackad persilja

Salt och peppar

Rensa och skölj musslorna och ta bort fästet av sjögräs och kasta de musslor som inte stänger då man rör vid dem. Koka upp 2 dl vitvin och ca 2 dl vatten med 2 krossade vitlökar och 1 dl persilja och tillsätt musslorna i 2 omgångar och återanvänd spadet. Låt koka några minuter tills de öppnat sig. De som inte öppnar sig ska man slänga. Avlägsna musslorna ur spadet och låt svalna. Sila av spadet gärna genom en silduk för att få bort sanden som samlats i botten. Rensa den färska bläckfisken genom att ta bort skenan och innandömet och skrapa bort det tunna skalet och sidfenan med en kniv. Skär i tunna strimlor och stek i någon minut i stekpanna. Lägg åt sidan.

Fräs lök och resten av vitlöken och tillsätt riset och fräs i någon minut. Ansa bönorna och skär i mindre bitar och tillsätt i risotton. Tillsätt musselspadet och låt koka enligt angiven tid. Fyll på med mer vätska vid behov. Tillsätt grädde, kokta musslor, bläckfisk och finhackad persilja smaka av med salt och peppar och låt koka upp en gång till. Risotton ska ha en krämig konsistens som risgrynsgröt.

R4
Midsommarsallad.

Midsommarsallad

200 gr blandsallat

200 gr inhemsk mozzarella (Valio)

100 gr körsbärstomater

1 rödlök strimlad

20 kalamataoliver

Basilika

2 msk olivolja

Saften av en citron 

Örtsalt, peppar

1 msk vitvinsvinäger

Blanda sallad och vinägrett och strö över basilika och servera.

R5
​Grillade ankbröst på spett med zucchinigratäng.

Grillade ankbröst på spett med zucchinigratäng

800 gr ankbröst / kycklingbröst

4 msk sojasås

4 msk olivolja

1 msk honung

Rivet skal av en halv apelsin

Peppar

200 gr champinjoner

2 paprikor

Salt och peppar

Ta bort skinnet av ankbrösten och putsa bort hinnorna. Blanda ihop marinaden och skär köttet i kuber och tillsätt i marinaden. Ansa svamparna och paprikan och skär i mindre bitar och tillsätt i marinaden. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Blötlägg trä-spetten och trä på kött varvat med svamp, paprika och grilla några minuter på varje sida.

Zucchinigratäng

2 zucchini

4–5 tomater

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

200 gr fetaost

2 dl mjölk

Persilja

Basilika

Peppar

Skär zucchinin i långa skivor och sätt i en ugnsfast smord form. Skiva tomaterna och löken och vitlök och lägg omlott. Mixa fetaost, persilja, vitlök och mjölk i en mixer och häll över grönsakerna. Grädda i ugnen i 180 grader i ca 30 minuter. Strö över basilika och servera med spetten.


R6
Körsbärspaj med vaniljkräm.

Körsbärspaj

1 färdig bladdeg

1 liter körsbär/ jordgubbar

Smörj en ugnsfast form och tryck ut degen, picka hål med gaffel och grädda i ugnen på 160 grader i ca 15 minuter eller tills den börjar ta färg. 

Vaniljkräm

2,5 dl mjölk

4 tsk vaniljsocker/ 1 vaniljstång 

0,75 gr socker

3 äggulor

2 msk maizena

50 gr smör

Vispa äggulor, socker och maizena till en porös massa. Koka upp mjölken under omrörning och tillsätt vaniljsocker. Vispa ner äggulmassan i mjölken på svag värme, lite åt gången tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör ner rumstempererat smör så att det smälter. Ställ kallt. Före servering bred ut vaniljkrämen på den gräddade bladdegen och tillsätt valfria färska bär.