Marinerad lax med gul paprikasås och koriander
4 pers
600 gr lax utan skinn
3 msk olja
3 msk sojasås
2 tsk korianderpulver
Saften av en lime
Färsk koriander
Skär laxen i bitar och marinera några timmar före grillning på spett eller stekning
Paprikasås
1 gul paprika
3–4 små milda gula chili
1 mild lök
2 vitlöksklyftor
100 gr färskost
2 msk olivolja
2 tsk korianderpulver
Salt, peppar
Färsk koriander
Ansa paprika, chili, lök, vitlök och skär i mindre bitar. Stek på svag värme i ca 7–8 minuter tills de mjuknat. Sätt i mixern tillsammans med färskost, olja och kryddor. Smaka av strö över färsk koriander och servera med den tillagade fisken, kokt spenat och kokta sockerärter.
Nypotatis med smak av salvia
800 gr kokt nypotatis
Olja
2 msk färsk salvia
Flingsalt
peppar
Smörj en ugnsfast form och mosa de kokta potatisarna lite grann. Strö över flingsalt, olivolja och strö över färsk och finskuren salvia och grädda i ugnen i ca 20 minuter på 180 grader.
Potatissallad med selleri
600 gr rotselleri
600 gr potatis
Stjälkar av vitlök / gräslök
1 vitlöksklyfta
3 msk majonnäs
1 msk olivolja
1 tsk fransk senap
Salt och peppar
persilja
Skala selleri och skär i små kuber och koka tills de mjuknat. Koka nypotatis och låt kallna och skär sedan i små kuber. Blanda ihop såsingredienserna, finhacka löken och blanda med potatis och selleri och strö över persilja.
Risotto med skaldjur
4 pers
2 kg färska musslor
400 gr färska små bläckfiskar / fryst
3 dl italienskt risottoris
2 dl vittvin
1 lök
200 gr gröna bönor
4 vitlöksklyftor
Buljong av skaldjur
1 dl vispgrädde
2 dl finhackad persilja
Salt och peppar
Rensa och skölj musslorna och ta bort fästet av sjögräs och kasta de musslor som inte stänger då man rör vid dem. Koka upp 2 dl vitvin och ca 2 dl vatten med 2 krossade vitlökar och 1 dl persilja och tillsätt musslorna i 2 omgångar och återanvänd spadet. Låt koka några minuter tills de öppnat sig. De som inte öppnar sig ska man slänga. Avlägsna musslorna ur spadet och låt svalna. Sila av spadet gärna genom en silduk för att få bort sanden som samlats i botten. Rensa den färska bläckfisken genom att ta bort skenan och innandömet och skrapa bort det tunna skalet och sidfenan med en kniv. Skär i tunna strimlor och stek i någon minut i stekpanna. Lägg åt sidan.
Fräs lök och resten av vitlöken och tillsätt riset och fräs i någon minut. Ansa bönorna och skär i mindre bitar och tillsätt i risotton. Tillsätt musselspadet och låt koka enligt angiven tid. Fyll på med mer vätska vid behov. Tillsätt grädde, kokta musslor, bläckfisk och finhackad persilja smaka av med salt och peppar och låt koka upp en gång till. Risotton ska ha en krämig konsistens som risgrynsgröt.
Midsommarsallad
200 gr blandsallat
200 gr inhemsk mozzarella (Valio)
100 gr körsbärstomater
1 rödlök strimlad
20 kalamataoliver
Basilika
2 msk olivolja
Saften av en citron
Örtsalt, peppar
1 msk vitvinsvinäger
Blanda sallad och vinägrett och strö över basilika och servera.
Grillade ankbröst på spett med zucchinigratäng
800 gr ankbröst / kycklingbröst
4 msk sojasås
4 msk olivolja
1 msk honung
Rivet skal av en halv apelsin
Peppar
200 gr champinjoner
2 paprikor
Salt och peppar
Ta bort skinnet av ankbrösten och putsa bort hinnorna. Blanda ihop marinaden och skär köttet i kuber och tillsätt i marinaden. Ansa svamparna och paprikan och skär i mindre bitar och tillsätt i marinaden. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Blötlägg trä-spetten och trä på kött varvat med svamp, paprika och grilla några minuter på varje sida.
Zucchinigratäng
2 zucchini
4–5 tomater
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
200 gr fetaost
2 dl mjölk
Persilja
Basilika
Peppar
Skär zucchinin i långa skivor och sätt i en ugnsfast smord form. Skiva tomaterna och löken och vitlök och lägg omlott. Mixa fetaost, persilja, vitlök och mjölk i en mixer och häll över grönsakerna. Grädda i ugnen i 180 grader i ca 30 minuter. Strö över basilika och servera med spetten.
Körsbärspaj
1 färdig bladdeg
1 liter körsbär/ jordgubbar
Smörj en ugnsfast form och tryck ut degen, picka hål med gaffel och grädda i ugnen på 160 grader i ca 15 minuter eller tills den börjar ta färg.
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
4 tsk vaniljsocker/ 1 vaniljstång
0,75 gr socker
3 äggulor
2 msk maizena
50 gr smör
Vispa äggulor, socker och maizena till en porös massa. Koka upp mjölken under omrörning och tillsätt vaniljsocker. Vispa ner äggulmassan i mjölken på svag värme, lite åt gången tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör ner rumstempererat smör så att det smälter. Ställ kallt. Före servering bred ut vaniljkrämen på den gräddade bladdegen och tillsätt valfria färska bär.