EU Marknad

Ungern reglerar sin export av spannmål

Ungern blir det första EU-landet som själv reglerar sin export av spannmål. Enligt den ungerska regeringen blir exporten av spannmål, sojabönor och solrosfrö anmälningspliktig. Staten förbehåller sig förköpsrätten.

Med ett dekret reagerade den ungerska regeringen på den spända situationen på spannmålsmarknaden. Ungerns regeringschef Viktor Orbán tog sig i praktiken friheten att begränsa den fria rörligheten av varor inom EU.

Utan hänsyn till reglerna om den fria rörligheten på marknaderna, hänvisar regeringen i Budapest till behovet av en tryggad försörjning av spannmål i dagens svåra läge. Staten får vid behov rätt att intervenera mellan säljare och köpare.

Enligt jordbruksminister István Nagy är all export av vete, råg, havre, majs, sojabönor och solrosfrön anmälningspliktig. Ministeriet ska utreda om den aktuella leveransen riskerar att inskränka på landets försörjningssäkerhet.

I praktiken är säljaren skyldig att inom 30 dagar informera myndigheterna om transaktionen till utlandet medför en risk som hotar den mänskliga matförsörjningen eller fodertillförseln till boskap i hemlandet.

Företagen inom spannmålssektorn protesterar mot de nya bestämmelserna. Varje transaktion måste granskas via ett byråkratiskt och komplext rapporteringsystem, som strider mot principerna för den gemensamma marknaden.

Det är alarmerande att den ungerska jordbruksministern i praktiken kan fastställa marknadsvärdet för ungerska spannmålspartier. Systemet är marknadsvidrigt och måste dras tillbaka, klagar en representant för österrikiska uppköpare