Jordbruk EU

Ungern och Polen
blockerar EU-budget

EU:s långtidsbudget för åren 2021 till 2027 riskerar igen att försenas. I princip har medlemsländerna enats om ramarna, men Ungern och Polen blockerar paketet. De vill inte veta av några budgetsanktioner.

Det var meningen att medlemsländernas EU-ambassadörer skulle anta paketet på måndagen. Det handlar om långtidsbudgeten på 1.027 miljarder euro samt återhämtningsfonden på 750 miljarder euro för coronakrisen, tillsammans 1,8 biljoner euro.

Tvisten gäller den så kallade rättsstatsmekanismen, som medlemsländerna och EU-parlamentet nyligen kom överens om. Mekanismen ska tvinga trilskande medlemsländer att iaktta rättsstatliga principer.

EU har redan lång erfarenhet av bråkmakare, företrädesvis från de östliga delarna av unionen. Rådet och EU-parlamentet enades för ett par veckor sedan om en mekanism som ska hålla sådana stater i rättning.

Rättsstatsmekanismen gör det möjligt att skära i EU-stöd till mottagarländer som inte uppfyller EU-kriterierna för en rättsstat. Det kan exempelvis gälla pressfrihet och diverse medborgerliga rättigheter.

Ungern och Polen är sedan länge bekanta på den fronten. Åtskilliga förfaranden löper mot de två länderna. Det är ingen överraskning att uttryckligen de ungerska och polska regeringarna röstar mot en mekanism som begränsar deras rättsliga svängrum.

Ungerns och Polens EU-ambassadörer röstade mot paketet, som inte måste antas enhälligt av alla medlemsländer. I stället taktikerade Ungerns premiärminister Viktor Orbán genom att koppla frågan till EU:s långtidsbudget som måste antas enhälligt.

Följaktligen lade Ungern och Polen in veto mot den sjuåriga budgetramen. Taktiken lyckades. Utan bifall av alla medlemsländer kan EU-budgeten inte träda i kraft i januari såsom avsett.

Enligt EU-diplomater måste tvisten nu avgöras högsta nivå. Det innebär att EU-ordföranden Tyskland, d.v.s. förbundskansler Angela Merkel, kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådets ordförande Charles Michel måste finna en lösning.

Ärendet brådskar, eftersom EU borde skicka ut sitt så kallade coronapaket så att det snarast möjligt hinner komma till användning i medlemsländerna. Till slut måste ännu EU-parlamentet anta det nya paketet.