Ungaiskogen 1 Webben
Här testas skogsplantering av från vänster Gabriel Södergård, Linus Strand och Jonas Johansson. I bakgrunden ”skogshuggarproffset” Roger Vestling och 4H:s projektledare Annika Lepistö.
Skogsbruk Tema

Unga krafter lär sig vårda skogen

Ålands 4H har i år skogen som tema och 4H-distriktet har därför tillsammans med Ålands Skogsvårdsförening dragit igång en skogskurs för ungdomar mellan 13 och 29 år.

Sju intresserade anmälde sig till kursen, som totalt omfattar cirka tjugo timmar teori och praktik. Kursens program baseras på ett kompendium som 4H på fastlandet tagit fram och på Åland är skogsbruksingenjör Mikael Berglund från Ålands Skogsvårdsförening föreläsare.

Projektledare är Annika Lepistö, som kommer från Österbotten och den femtonde maj i fjol började jobba på Åland med kursplaneringar. Dessutom har hon under de första månaderna hjälpt till som ledare vid kurser som det åländska 4H-distriktet arrangerat.

Skogskoppling via familjerna

Annikas familj har skog hemma i Österbotten. Ända sedan hon var liten har hon vistats mycket i skog och mark och även hjälpt till med skogsplantering.

Föräldrarnas koppling till skog verkar också ha varit en pådrivande faktor för de tre killar som nu i februari var med på den första kursdagen ute i skogen efter flera föreläsningar inomhus.

Jonas Johansson från Lumparland kommer nämligen från en jordbrukarfamilj medan mariehamnaren Gabriel Södergårds mamma har skog på Föglö. Och 14-årige Linus Strand från Jomala har i Tavastehus en mormor och morfar som är skogsägare på fastlandet.

Ungaiskogen 2 Webben
Linus Strand (till vänster), Gabriel Södergård och Jonas Johansson är för unga för att få köra röjsåg, men på Ålands 4H:s skogskurs för ungdomar fick de många tips om hur röjsågar ska användas på ett säkert sätt.

Praktiska tips för att slippa ryggont

I ett skogsskifte några hundra meter från Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby fick de tre bland annat lära sig om skyddsutrustning samt pröva på att plantera skog med planteringsrör.

De fick även bekanta sig med olika sorters röjsågar som kursledarna fått låna från Ab Lantbruk. Batteridrivna röjsågar än nu starkt på kommande och kan enligt Mikael Berglund förhoppningsvis öka intresset för slyröjning.

För att få köra röjsåg måste man vara minst 16 år, men Roger Vestling som jobbat mycket i skogen för skogsvårdsföreningens räkning gav ändå de underåriga kursdeltagarna praktiska tips om vad man ska tänka när man jobbar med röjsåg.

Ett råd var att inte dra åt axelremmarna för hårt när man tar på sig röjsågens sele. På det sättet minskar man risken att få ont i ryggen eftersom snedbelastningen blir mindre när en större del av sågens vikt hamnar på höfterna i stället för på ryggen.

– Och det är farligt med lösa remmar och ändar från skyddsutrustningen. Klipp av remmarna eller stoppa åtminstone undan ändar som sticker ut, var ett annat av Vestlings råd.

Ungaiskogen 3 Webben
Ålands 4H:s projektledare Annika Lepistö har fått skogsintresset med modersmjölken från föräldrarnas hemgård i Österbotten.

Vax ska skydda plantor mot snytbaggsangrepp

Däremot finns det ingen åldersgräns för skogsplantering och kursdeltagarna testade planteringsrör av olika kaliber.

Plantorna på Åland drivs upp av Rosenbacken Ab på Vårdö som varje år exporterar tiotusentals skogsplantor också till Sverige. Numera används vax i stället för gift för att hindra snytbaggsangrepp på plantorna.

Berglund demonstrerade också hur man med fiberband i olika färger markerar områden där skogen ska röjas eller gallras och hur man av knutarnas placering kan se åt vilket håll arbetet ska utföras.

Festlig final med diplomutdelning

Skogsvårdskursens avslutning blir i slutet av april.

Då får kursdeltagarna bland annat plantera skog på riktigt och efteråt blir det avslutningsfest med mat och utdelning av diplom.

– Efter det har kursdeltagarna också möjlighet att börja plantera skog och få betalt. Behovet av skogsplantering och röjning av gräs och sly är nu extra stort på Åland efter nyårsstormen Alfridas härjningar i fjol, påpekar Mikael Berglund.

Ungaiskogen 4 Webben
Kursinstruktören Mikael Berglund från Ålands Skogsvårdsförening visar hur man med band av olika färger markerar vad som ska göras när ett skogsskifte ska röjas, gallras eller bearbetas på annat sätt.