Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyj misstänks för korruption i samband med fastighetsaffärer i Ukraina. FOTO: EU
Jordbruk EU

Ukrainas agrarminister
häktades men släpptes fri

Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyj misstänks för medverkan i en allvarlig korruptionshärva i samband med jordbruksfastigheter. Ministern har lämnat in sin avskedsansökan, bekräftar det ukrainska parlamentet. Ministern häktades tillfälligt för olagligt tillägnande av statlig mark men släpptes senare fri mot borgen.

Solskyj uppges ha bedrivit skumma affärer med ett drygt tusental statliga parceller. Den ukrainska myndigheten för korruptionbekämpning NABU misstänker att Solskyi har varit inblandad i olagliga miljonförvärv av statlig mark i Sumy Oblast.

Förvärven omfattar statliga jordegendomar till ett sammanlagt värde av omkring 7 miljoner dollar. Enligt de ukrainska nyhetsbyråerna handlar affären om 2.500 hektar jordbruksmark, som har införts i ett holdingbolag som står ministern nära, uppger nyhetsbyrån dpa.

Ministern måste överlämna sitt pass till myndigheterna men frisläpptes senare mot borgen. Solskyi övervakas med ett elektroniskt fotledsarmband. Han tillåts inte lämna huvudstaden Kiev, uppger den ukrainska nyhetsbyråerna Ukrinform.

Olagliga affärer med fastigheter

Ukrainas nationella antikorruptionsmyndighet anklagar Solskyi för olaglig tillägnad av statlig jordbruksmark till ett värde av motsvarande 6,8 miljoner euro. Ministern ska dessutom ha varit involverad i fastighetsaffärer till ett värde av 4,45 miljoner euro.

Ministern har förnekat anklagelserna och hävdar att ingen har berikat sig på den ifrågavarande affären. Ingen av de inblandade eller deras anhöriga hade lagt beslag på egendom eller pengar.

Senaste torsdag lämnade Solskyi in sin avskedsansökan. Det ukrainska parlamentets talman Rusland Stefantschuk publicerade en handskriven begäran om avgång på Facebook.

En ukrainsk domstol har beordrat jordbruksministern att häktas. Myndigheten för antikorruption gjorde en anmälan om misstänkta transaktioner mot avdelningschefen, två högre tjänstemän på fastighetsregistret och andra inblandade personer.

Ifrågavarande personer anklagas för att ha tillägnat sig totalt 2.493 hektar mark i Sumy Oblast mellan 2017 och 2021 till ett värde av nästan 7 miljoner euro. Gruppen ska dessutom ha försökt köpa ytterligare 3.282 hektar till ett värde av 4,5 miljoner euro.

Invecklade transaktioner

Enligt NABU förhindrades detta av ukrainska anti-korruptionstjänstemän. Solskyi uppger att han i samband med sin verksamhet som advokat har företrätt ett stort antal privatpersoner i marktvister i den aktuella regionen.

Solskyi hänvisar till en tvist från 2017 och 2018 mellan statligt ägda företag och fysiska personer, inklusive krigsveteraner. I det skedet arbetade han som jurist och var varken minister eller ordförande för riksdagens jordbruksutskott.

Enligt myndigheterna ska Solskyj ha återkallat nyttjanderätten till jordbruksmarken från två statliga bolag i samråd med chefen för fastighetsmyndigheten. Marken ska därefter ha överlåtits till privatpersoner.

Dessa privatpersoner är enligt pressuppgifter knutna till samma grupp via omvägar. Transaktionen har genomförts via ett statligt program. Marken arrenderades senare ut till Solskyis holdingbolag.