Neggst Foods Gmb H
Forskare i Tyskland har utvecklat ett alternativt ägg som framställs av ärter och sötpotatis. FOTO: Neggst Food
Jordbruk Marknad

Tyskt företag lanserar
veganskt äggalternativ

Ett tyskt uppstartföretag utvecklar som bäst ett alternativt ägg som framställs av ärter och sötpotatis. Till utseende och konsistens är ägget förbluffande likt ett konventionellt hönsägg. Ägget går att koka, steka eller tillredas som äggröra som vilket ägg som helst.

Neggst Food heter företaget kring det alternativa hönsägget. Produkten har skapats av en grupp unga forskare som är specialiserade på livsmedelsteknik och företagsekonomi. Den jordbrukarnära BayWa-koncernen ställer kapital till förfogande.

Själva produkten har utvecklats i samarbete med det kända forskningsinstitutet Fraunhofer. Målet är att ta fram ett veganskt ägg som till smak, konsistens och skal är möjligast likt ett äkta hönsägg.

Ägg är en mångsidig kost som kommer till nytta i bakverk, såser, som äggröra eller helt enkelt stekt eller kokt ägg. Ägget är mångsidigt och därför svårt att ersätta som vegan kost, konstaterar forskaren Verónica Garcia-Arteaga.

Hon är livsmedelsingenjör och har utvecklat det konstgjorda ägget i samband med sin doktorsexamen vid Fraunhofer-institutet i tyska Freising. Hon startade projektet 2019 och genomförde mer än 200 testförsök enbart det första året.

Sötpotatis ger rätt färg

Den största utmaningen var att finna ingredienser i flytande form som därefter stelnar under matlagningen. Äggen måste också förbli fasta vid nedkylning. Veganska ägg ska givetvis också vara hälsosamma, välsmakande och näringsrika.

Forskarna bakom det vegana ägget vill skapa ett alternativt ägg för personer som föredrar växtbaserad kost eller som inte kan eller får äta ägg av hälsoskäl. Ägget består framför allt av ärter och bondbönor.

Sötpotatis ger gulan den rätta färgen. Forskarna ville använda möjligast många naturliga produkter och undvika konserveringsmedel och smak- och färgämnen. Skalet är baserat på kalcium och bioplast och brister som ett konventionellt äggskal.

Neggst Food vill samarbeta med jordbrukare under hela processen. Forskarteamet vill köpa in sina råvaror från bönder, men överväger dessutom att organisera en lokal distribution via bondgårdar.

Ägarpartnern BayWa stöder projektet och samarbetet med jordbrukarna. BayWa testar dessutom nya och mer okända baljväxter och kikärtsorter. Detta ska ytterligare främja samarbetet med inhemska bönder.

Branschen växer snabbt

Den typiska äggsmaken har utvecklats med tillsats av det naturliga svavelsaltet Kala Namak. Med ombord är också vatten och rapsolja. Det vegana ägget är givetvis fritt från kolesterol och likaså glutenfritt.

Genom engagemanget i Neggst vill BayWa stärka sin ställning inom området för växtbaserade alternativ. Parallellt bidrar vi till Neggst Foods fortsatta tillväxt, säger Marcus Pöllinger, som bland annat är ansvarig för koncernens tyska jordbruksverksamhet.

Enligt Pöllinger kommer intresset för växtbaserade alternativ till konventionella proteinkällor att öka de kommande åren. För jordbrukarna öppnar detta nya, attraktiva försäljningskanaler för växtbaserade agrarprodukter.

Det alternativa ägget produceras redan i Zentis fabrik i sydvästra Tyskland. Fabriken är en av Europes största producenter av frukt-, nöt- och spannmålsingredienser. Marknaden för växtbaserade alternativ är ännu ung men växer snabbt, konstaterar BayWa.