Jordbruk Marknad

HKScan och Snellman håller
nötpriserna oförändrade

Varken HKScan eller Snellman går in för prisändringar på nötkött i dagens läge, meddelar köttföretagen. Istället satsar HKScan på större urval av kvalitetskött för konsumenter, medan Snellman avvaktar och återkommer till prissättningen mot hösten.

– Det har skett en stor förändring i konsumtionen av kött i och med att restaurangerna till stor del stängts, säger Jari Leija, chef för HKScan Finlands företagsverksamhet.

Istället satsar nu HKScan på att utveckla sortimentet av biffar och charkprodukter för konsumenter.

– Vi tror på att konsumenterna hittar kvalitetsköttet också i butikerna, säger Leija. Därför vill vi bredda utbudet av köttkomponenter med sådant som annars hade gått till restaurangerna.

Nötpriset kommer HKScan inte att justera just nu.

– Vår uppgift är inte att i förväg räkna ut producentpriset, utan vi följer med marknadssituationen, säger Leija. Det är viktigt att producenterna klarar sig, och marknaden drar bra just nu. Den finländska maten värderas högt.

Snellman avvaktar

Inte heller Snellman går in för att ändra prissättningen på nötkött, berättar Ronny Snellman, anskaffnings- och styrningsdirektör för kött vid Snellman. Däremot var det väntat att något skulle ske, eftersom det är brist på kalvar i Finland.

– Det råder hård konkurrens, men vi har haft en positiv utveckling på kalvförmedlingen de senaste åren, säger Snellman. Vi har lyckats växa samtidigt som antalet kalvar minskat i Finland.

Atria gjorde för en tid sedan en prishöjning som Snellman svarade på. Nu gjordes en höjning igen medan priset sänktes på kvigor och tjurar.

– På grund av den rådande situationen med corona och stor åtgång på kött valde vi att inte gå med i priskriget, utan istället avvakta situationen. Vi upplever att det skulle ha varit fel mot våra uppfödare att i det här skedet sänka vissa priser.

Frågan diskuteras igen i september när Snellmans förnyade utvecklingsprogram för mjölkgårdarna och de specialiserade uppfödarna träder i kraft.