Jordbruk SLC

SLC om coronakrisen:
Producentpriser får inte pressas
och konsumenterna bör kunna
bibehålla köpkraften

SLC:s styrelse träffades på tisdagen. Styrelseledamöterna understryker att producentpriserna inte får pressas på grund av coronakrisen och att konsumenterna bör kunna bibehålla köpkraften.

– Producentpriserna får under inga omständigheter pressas neråt. Producenterna är redan sedan tidigare trängda och har dessutom ett ansvar för att upprätthålla den för alla livsviktiga matproduktionen i det här exceptionella läget, detta undantagstillstånd som vårt land nu befinner sig i, säger SLC-ordföranden Mats Nylund.

Genom att köpa inhemska livsmedel upprätthåller man den finländska livsmedelsproduktionen. Handeln ska se till att det finns en fungerande marknadskanal.

– Såväl industri som handel måste också vara med och ta sitt ansvar och inte skjuta över hela lasset på bonden. En situation som går oss ur händerna nu går inte senare att rädda med stödpolitiska åtgärder, säger Nylund.

Staten bör vidta åtgärder

Det är många i samhället som drabbas hårt ekonomiskt av den pågående coronakrisen, genom till exempel permitteringar och arbetslöshet.

Statsmakten bör därför vidta åtgärder för att bibehålla köpkraften hos konsumenterna.

– Här har staten ett uttryckligt ansvar att se till att de som på ett betydande sätt drabbas ekonomiskt av krisen får de stödåtgärder som krävs. För att ta sig igenom krisen och för att komma i gång med vardagen efter den. Det är dessutom viktigt för hela samhället att konsumenterna bibehåller sin köpkraft, avslutar Nylund.