Jordbruk EU

Tyska ekobönder stämde staten
för dåligt klimatskydd

Tre ekobönder med familjer har dragit den tyska staten inför rätta. Enligt bönderna har regeringen inte uppfyllt sina löften om verksamma åtgärder för klimatskyddet. Domstolen avvisade målet, men bönderna har möjlighet att överklaga domen.

Målet hade anhängiggjorts av de tre familjerna med stöd av miljöorganisationen Greenpeace. Kärandena krävde inga skadeståndsersättningar. De ville framför allt tvinga staten att vidta nödvändiga åtgärder mot uppvärmningen.

Kärandena bedriver ekojordbruk i norra Tyskland. De anser att den tyska förbundsregeringen har brutit mot sina löften att förbättra klimatskyddet. Emissionerna har inte minskat i den takt som regeringen har lovat.

Enligt regeringens löften borde utsläppen av växthusgaser ha sjunkit med 40 procent sedan 1990. De officiella beräkningarna visar att emissionerna har minskat med bara 33 procent. Till råga på allt har regeringen skjutit upp målet till 2023, anmärker kärandena.

Den extrema hettan och torkan har tagit stora delar av äppelskörden, beklagar en av bönderna. Väderfenomen som hagel, hetta och torka är enligt hans uppfattning direkta följder av klimatförändringen, som staten har lovat att stoppa.

Förbundsregeringen har inte hållit sina löften. 70 procent av skörden var förstörd och kunde inte saluföras. Vintern var för varm, sommaren för het. Äpplena skadades och gick inte att sälja, förargade sig den ekologiska äppelodlaren.

En annan bondefamilj bedriver boskapsskötsel och växtodling på en ö utanför nordsjökusten. Ägorna är känsliga för förändringar i vattenståndet. Häftiga regn fyller ön som ett badkar. I stormigt väder stannar vattnet kvar, klagade ekobonden.

Enligt domstolen är det inte juridiskt möjligt att dra regeringen inför rätta i det aktuella fallet. Regeringen hade fastställt sina klimatmål i ett politiskt handlingsprogram. Programmet är en avsiktsförklaring, men ingen lag, fastställde domaren.

Följaktligen går det inte att stämma staten. I en demokrati ska de folkvalda politikerna arbeta för det allmänna bästa. Enskilda medborgare kan förvisso gå till domstol om de känner sig orätt behandlade, men sist och slutligen är det bättre att gå till valurnorna.

Domstolen beviljade ändå bönderna rätt att överklaga domen i en högre förvaltningsdomstol. Enligt miljöministeriet bidrog förhandlingen i domstolen till att klarlägga rättsliga principfrågor.