Rukwied
Joachim Rukwied var bekymrad för den europeiska gemenskapens framtid och orolig för ökande nationalism i sitt tal på Grüne Woches öppningsfest nyligen. FOTO: Messe Berlin GmbH
Jordbruk EU Landsbygdsnäringar

Tyska bondebasen Joachim Rukwied beklagar nationalism och handelshinder

Ordföranden för det tyska bondeförbundet DBV Joachim Rukwied uttryckte sin oro för nationalism i sitt tal på öppningsfesten inför Grüne Woche nyligen.
– I internationell politik har vissa regeringar åter gått in för att främja nationalism istället för multilateralt samarbete, sade den tyske bondeordföranden.

– Nya handelskonflikter hotar välfärd och näringsliv. Europeiska unionen har en hård Brexit i utsikt, som tyvärr blir alltmer sannolik. Många människor kritiserar själva kärnan i vårt samhälle, till exempel i Frankrike. Europa verkar förlamat och det ser ut som om kontinenten inte längre kan tas för given.

Joachim Rukwied påminde om att det europeiska parlamentsvalet i slutet av maj kommer att äga rum mot denna bakgrund.

– Mycket av det som har uppnåtts inom EU, och som jordbrukarfamiljerna har räknat som allmänt accepterade normer, har ifrågasatts av vissa politiska krafter. De inbegriper den gemensamma jordbruksmarknaden och den inre marknaden i allmänhet, euron och naturligtvis den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi på tyska bondeförbundet är i alla fall engagerade i Europa. Bönderna hjälper till att stödja, sträva efter och främja den europeiska enigheten, sade han.

Många utmaningar inom jordbruket

– I jordbrukssektorn står vi inför ett stort antal utmaningar, fortsatte Joachim Rukwied. I ett globalt sammanhang innebär det att vi fortsättningsvis garanterar livsmedelssäkerheten. Behovet att agera på klimatförändringen blir allt viktigare, och inom jord- och skogsbruket behöver vi strategier för att anpassa oss.

– Enligt en klimatrapport har odlingssäsongen under de senaste decennierna förlängts med 27 dagar i Tyskland. Å andra sidan har det skett en ökning av extrema väderförhållanden som är mycket hotande. Vi ser att det finns både möjligheter och risker.

Den tyske producentbasen påminde vidare om att jordbruket är integrerat i lösningarna i klimatpolitiken:

– Ett slut på fossila bränslen, övergång till en biobaserad ekonomi, övergång till alternativ energi inom transportsektorn och ett decentraliserad utbud av förnybara energikällor är bara några exempel som kommer i åtanke, sade han i sammanhanget.

Jordbruket är beroende av biologisk mångfald

Biodiversitet, biologisk mångfald, är en annan utmaning enligt Rukwied.

– Detta är ett samhällsansvar och av existentiell betydelse för jordbruket. Bin och vilda insekter är avgörande för biodiversiteten, som också vi är beroende av. Därför har bönder accepterat sin del av uppgiften och tagit flera steg och initiativ för att förbättra biologisk mångfald inom jordbruksområdet. Andra kommer att följa.

En annan utmaning är förändringarna i konsumenternas förväntningar och samhället när det gäller jordbruk och livsmedelsproduktion.

– De livsmedel vi konsumerar har blivit ett dagligt ämne igen. Det finns många som uppskattar produkter från inhemskt jordbruk, men som också vill ha dessa produkter året runt.

Förväntningarna ökar och förhoppningsvis även viljan att betala mer för varorna inom områden där underhåll av boskap och hållbarhet är en utmaning, sade Joachim Rukwied vidare.

– Det räcker dock inte med att bara kritisera jordbruket och komma med högröstade förväntningar, samtidigt som man drar mediernas uppmärksamhet till sig. Vi behöver en ekonomiskt sund politik och ett engagemang i hela marknadsföringskedjan ända till konsumenten. Det kan bara bönder, konsumenter, politiker och samhälle uppnå tillsammans.

Joachim Rukwied vill givetvis trygga jordbruksproduktionen i Tyskland:

– Den måste vi säkra, sade han. Det gäller att kunna garantera och upprätthålla Europas höga normer och dess mångsidiga näringsstrukturer. En hållbar ekonomisk modell för öppna marknader kräver grundläggande regler för att skydda miljön, konsumenterna och samhällets levnadsstandard. Å ena sidan måste vi acceptera och uppfylla de krav som samhället ställer, medan det å andra sidan är nödvändigt att en framsynt jordbrukssektor också åtnjuter respekt.

Nödvändigt med snabba budgetbeslut

Producentordföranden underströk vidare att EU måste agera nu och i fortsättningen:

– Vi behöver snabba budgetbeslut för finansiell planering under de kommande åren. Baserat på dem kan man gå vidare med en gemensam jordbrukspolitik. Denna gemensamma jordbrukspolitik måste vara en hörnsten för öppna jordbruksmarknader i Europa. En balans måste uppnås för jordbruksnäringen mellan ekonomisk effektivitet, konkurrenskraft och miljö.

Landsbygdsområdena i Tyskland och Europa behöver återfå en positiv syn, ansåg Joachim Rukwied.

– Först på listan är en riksomfattande digital infrastruktur samt inte minst en ekonomiskt stabil jordbruks- och strukturpolitik i EU. Även här är EU:s utvecklingspolitik nyckeln till sammanhållning i Europa.

Det måste emellertid också finnas möjligheter till innovation och utveckling. Jordbrukarna vill betona nya vägar när det gäller klimatförändringar samt kraven från konsumenterna och samhället. Utan ny teknik och innovationer är det inte möjligt.

– Det är därför vi behöver en öppen och ärlig diskussion om ny teknik i Europa. Vi får inte avstå från möjligheten att skapa en jordbrukssektor som uppfyller behoven för miljön och konsumenterna. Och här måste EU visa sig kunna handla, för de besluten kan inte fattas på nationell nivå.

Vi måste även försöka återfå förmågan att engagera varandra, fortsatte bondebasen.

– Vi behöver kommunicera mer i stället för att kommentera. Vi måste agera tillsammans. Det är vad den internationella Grüne Woche står för – en plattform för dialog, mellan konsumenter och jordbrukare, politiker och företag.