Troskning
Tröskningen har inletts på många håll i södra Finland. På tisdagen tröskade Mikael Tång i Mörskom råg av hybridsorten Livado.
Jordbruk

Tröskningen har inletts
i södra Finland

Tröskningen har kört i gång på många håll i södra Finland. Det är den ihållande torkan och den tryckande värmeböljan under vecka 30, den sista hela veckan av juli månad, som fått odlingsgrödorna att brådmogna.

Under de sista dagarna av juli inleddes spannmålströskningen i södra Finland, bland annat i Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå. Ett par dagar senare gick tröskorna också på åkrar i Pargas, Tenala och Bromarf. Under den gångna veckan har det sedan tröskats rätt allmänt vid sydkusten. Det är förstås den ihållande torkan och den tryckande värmeböljan under vecka 30, den sista hela veckan av juli månad, som fått odlingsgrödorna att brådmogna. Kummin, höstraps och höstvete är grödor som redan nu börjar vara så gott som helt och hållet skördade. Under den här veckan har många odlare tröskat råg. En av dem är Mikael Tång, växtodlare i Mörskom.

- Det är förstås falltalet jag är orolig för och nu har det utlovats åskregn till i morgon och övermorgon, säger Tång på tisdagen.

Troskning2
Fukthalten på rågen som Tångs tröskade på tisdagen låg på 27-28 procent. Skördetröskan rattas av Mikaels far Carl-Gustaf Tång.

Regn kan få falltalet att förändras. En del av Tångs råg på det knappt 10 hektar stora skiftet ligger dessutom redan. Han odlar hybridsorten Livado och är rätt så nöjd med den. Populationssorterna anser han att ger mycket halm men alltför liten skörd.

- Trots att det var så torrt som det var ifjol gav Livado en medelskörd på 4 ton.

Inklusive rågen har Mikael Tång 130 hektar att tröska i höst. Kumminet har han redan tröskat. Utöver de här grödorna odlar han också vårvete, havre och vårraps.