Vete
Man räknar med att skörden av vårvete kan inledas om ett par veckor i södra Finland, dock nästa vecka i Egentliga Finland. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk

Grödorna mognar tidigt men det finns variationer

Torkan och värmen har framskyndat grödornas mognad men samtidigt försvagat de lovande prognoserna från försommaren. I söder är utvecklingen en vecka tidigare än i genomsnitt. I öster och norr är läget däremot normalt.

Regnen under de senaste veckorna har kommit som lokala skurar, vilket gör att läget växlar väldigt mycket, både regionalt och mellan gårdarna. Sydost och en del av Nyland har ställvis drabbats av hårda regnskurar, men i de mellersta och norra delarna av landet är regnmängderna tills vidare väldigt små.

Det finns även en risk att de senaste dagarnas nattliga kyla har försämrat kvaliteten och grobarheten på kärnorna i sädesslagen.

Skörden av höstgrödor har inletts

De första skiftena med råg tröskades förra veckan i södra Finland och ännu i början av den här veckan höll tröskningen på att komma i gång på allvar.

I landets mellersta och norra delar räknar man med att tröskningen kommer i gång inom en vecka ifall vädret tillåter.

Också skörden av höstvete har så småningom inletts i söder, man räknar med att den kan inledas inom ett par veckor i det övriga landet.

En god eller åtminstone tillfredsställande skörd av råg och höstvete väntas, såväl vad gäller volym som kvalitet. Det är bara i södra Karelen som man uppskattar att skörden av höstvete blir lite mindre än vanligt.

I södra Finland räknar man med att skörden av råg och höstvete blir upp till 20–30 procent bättre än vanligt. De ställvis hårda regnskurarna har dock förorsakat liggsäd i rågen längs kusten.

Skörden av de första höstoljeväxterna har inletts i Egentliga Finland samt i Tavastehus och södra Karelen för ett par veckor sedan. På andra håll i södra Finland inleddes skörden förra veckan och man räknar med att få full fart på tröskandet under den här veckan även i Sydösterbotten, ifall vädret är gynnsamt.

Man räknar med en medelskörd av höstoljeväxter i de flesta regionerna, det är bara i Nyland, Egentliga Finland och i södra Savolax som skörden väntas bli lite mindre än normalt.

De första utsädesodlingarna av ängssvingel tröskades under mitten av juli i Nyland, Egentliga Finland samt i Tavastland och längs kusten i Österbotten.

Skörden av kummin inleddes i Tavastland före mitten av juli. På övriga håll i södra Finland och i Sydösterbotten inleddes kumminskörden för en till två veckor sedan, medan den torde inledas i mellersta och i norra Finland under den här eller nästa vecka. Kumminskörden väntas bli normal i så gott som hela landet utom längs kusten i söder där den väntas bli lite mindre.

Varraps 1
Skadegörare och torka har förorsakat att hektarskörden av oljeväxter väntas bli mindre i år än normalt. Kvaliteten varierar från försvarlig till tillfredsställande. FOTO: Staffan Björkell
Vårspannmål tröskas också

Tröskningen av vårspannmål började förra veckan i Tavastland och i Birkaland, närmast med tidigt korn. På andra håll i södra Finland, Sydösterbotten och kustområdet i Österbotten håller skörden så småningom på att inledas.

Skörden av havre håller på att komma i gång i Birkaland och i Sydösterbotten som en följd av brådmognad. I söder räknar man med att havreskörden kommer i gång i början av nästa vecka.

Skörden av vårvete väntas börja under nästa vecka i Egentliga Finland och på andra håll i söder inom två veckor.

Torka har sänkt förväntningarna

Skördeutsikterna för vårspannmål varierar mycket beroende på tidpunkt och de lokala regnen. Torkan efter midsommar har drabbat växtligheten och tagit ner förväntningarna på flera håll.

Skörden uppskattas bli tillfredsställande på de flesta områdena.

I delar av kustområdena i söder samt i sydvästra Finland, Kymmenedalen, södra Karelen och Sydösterbotten väntas vårvetesskörden dock bli 5–20 procent mindre än vanligt.

Foderhavre och livsmedelshavre väntas bli mellan 10 och 30 procent sämre än normalt i söder.

Kvaliteten på vårspannmålen väntas bli tillfredsställande eller god på de flesta områdena, utom Egentliga Finland och Kymmenedalen där den väntas bli försvarlig.

Trög vallväxt

Andra skörden av ensilage inleddes efter medlet av juli i nästan hela landet utom i Lappland och Kajanaland. Mängd och kvalitet varierar, på många ställen har vallväxten gått trögt på grund av torka. Närmast i söder räknar man med sämre skörd än normalt både till mängd och kvalitet.

De följande veckornas eventuella nederbörd blir avgörande för om det blir möjligt att få en tredje skörd i år.

När det gäller vårrybs väntas skörden kunna inledas i Nyland inom ett par veckor. Skörden av våroljeväxter väntas bli dålig eller försvarlig. Bland orsakerna finns skadegörare och torka. Både rybs och raps har dock hållits ganska raka, utom i Tavastland där en del ligger längs marken.

Skörden av bondböna inleds troligtvis i södra Finland i slutet av augusti. Utsikterna varierar mellan försvarlig och tillfredsställande. I Tavastehus och i södra Karelen väntas dock skörden bli 20–40 procent sämre än normalt och i Birkaland upp till hälften sämre.

Inte så mycket bladmögel i potatis

Potatisen blomstrar och på vissa ställen har blomstringen redan upphört. Torkan kan ha minskat mängden knölar på odlingar som inte bevattnats eller där regnskurarna har kommit oregelbundet.

Torkan har i alla fall hjälpt till att hålla bladmögelangreppen under kontroll, men i stället har den förorsakat skorv, speciellt i söder.

Sockerbetorna växer ännu bra i sydvästra Finland och i Tavastehus. 

Torkan under juli har inverkat negativt på frilandsgrönsaker och frukt. Det gäller i synnerhet odlingar som blivit obevattnade. På vissa andra håll har det emellertid kommit för mycket regn.