53470699439 A100C02D40 O
Det varit trångt på gatorna i Berlin. Förutom hundratals traktorer hjälpte långtradare till att fylla gatorna. FOTO: Matthias Berg/Flickr
Jordbruk EU

Traktorer och långtradare
blockerade Berlins centrum

Demonstrationer med anslutning till jordbruket och den gröna veckan har den senaste veckan blockerat viktiga gator i den tyska huvudstaden Berlin. Frustrerade bönder stoppade tidvis trafiken i centrum, i sällskap av tunga långtradare med släp.

Trafikmässigt blev det en bökig vecka i Berlin. Gatorna spärrades av både traktorer och tunga lastbilar, efter att transportförbundet Logistik & Verkehr lät sina långtradare rulla in i centrum, ända till den så kallade segerkolonnen ”Siegessäule”.

Transportföretagarna riktade framför allt sina protester mot regeringen, som inte har gått med på branschens krav. Därutöver fortsatte tusentals demonstrerande bönder sina protester vid Brandenburger Tor.

Regeringen vill bland annat strama åt vägtullar och CO2-avgifter. Långtradarchaufförerna anklagar regeringen för att ytterligare höja branschens kostnader med statliga avgifter som sänker konkurrenskraften på ett sätt som gynnar järnvägstransporter. 

Situationen inom transportområdet kan ytterligare skärpas av en sex dagar lång strejk som det tyska lokförarfacket GDL har hotat med. Strejken skulle enligt planerna inledas på redan på måndagen för godstransporternas del.

Franska bönder protesterar också

De tyska bondeprotesterna har inspirerat franska jordbrukare till revolt. Ett tusental bönder med omkring 400 traktorer demonstrerade nyligen i Frankrike i området kring den sydfranska storstaden Toulouse. Det rapporterar webbsidan ladepech.fr.

Demonstranterna tömde ut dynga och halmbalar framför stadshuset och andra förvaltningsbyggnader. De blockerade viktiga gator i centrum av staden genom att köra extremt långsamt. Aktionen bromsade effektivt trafiken på gatorna.

Enligt de lokala tidningarna hade demonstranterna också satt in gaskanoner för fågelskrämmor för att skapa uppmärksamhet. Bönderna hade emellertid varnat allmänheten om aktionen på förhand.

Efter kvartersrallyt parkerade demonstranterna sina traktorer längs en av stadens viktigaste och livligast trafikerande gator. Omkring 700 bönder samlades därefter på Place du Capitole för att äta middag.

Demonstrationerna har fortsatt och utvidgats till områden i stadens förorter. Bönderna har protesterat mot diverse missförhållanden i regionen, såsom bristfällig vattenförsörjning, EU:s handelsavtal och direktiv som anses inskränka böndernas friheter.

Aktion mot grön genteknik

I samband med öppningen av den stora livsmedelsmässan ”Gröna veckan i Berlin” arrangerades traditionellt också aktionen ”Wir haben es satt”, en grön rörelse som går emot kemiska växtskyddsmedel, genteknik inom jordbruket och ifrågasätter boskapsskötsel.

Alliansens namn kan översättas med ”vi har fått nog”. Rörelsen sympatiserar närmast med ekologiskt jordbruk och miljöskydd. I år arrangerades en protestmarsch med traktorer från det socialdemokratiska kansliet i Berlin-Kreuzberg till mässområdet.

Sedan mer än tio år har alliansen demonstrerat i anslutning till den gröna veckan. Den stöds bland annat av olika djurskydds- och miljöorganisationer samt ekologiskt inriktade producentorganisationer.

På invigningsdagen demonstrerade omkring 200 bönder mot planerna att sänka subventionerna. På plats var också taleskvinnan för ”Fridays for Future”, Luisa Neubauer, som varnade för en förestående ekologisk kollaps, om agrarpolitiken inte ändras.