Globalt

G7-gruppen beviljar miljarder mot hunger

Västvärldens sju ekonomiska stormakter (G7) reserverar fem miljarder dollar (4,7 miljarder euro) för kampen mot hunger. Ett beslut om detta fattades på tisdag vid G7-gruppens toppmöte i Bayern. USA står för mer än hälften av medlen.

Det är G7-gruppens reaktion på den globala bristen på livsmedel till följd av kriget i Ukraina. Före kriget var Ukraina en av världens främsta spannmålsexportörer, i år har exporten kollapsat.

Anledningen är det ryska anfallskriget och blockaden av exporthamnar i Ukraina. Detta resulterar i stigande priser på livsmedel och leveranssvårigheter. Matkrisen drabbar i synnerhet fattiga länder.

Vetet måste släppas fritt

En representant för USA anklagade Rysslands president Vladimir Putin för att använda livsmedel som ett krigsvapen. På grund av blockaden av Svarta havets hamnar kan många länder i Afrika inte längre försörjas med livsmedel som vete.

Blockaden har resulterat i kraftigt höjda av spannmålspriser på världsmarknaden. Experter befarar att upp till 40 miljoner människor kan drivas i fattigdom i år. Enligt FN:s livsmedelsprogram WF) lider globalt 345 miljoner människor av akut hunger.

Antalet har mer än fördubblats på drygt två år. Antalet hungrande stigit med 200 miljoner människor sedan utbrottet av utbrottet av coronapandemin. Då räknade organisationen in 135 miljoner hungriga människor i 53 länder.