Vaxthusproduktion
Det blir en mindre skörd av tomat och gurka under perioden december-april och det kommer att märkas i frukt- och grönsaksdisken. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk Marknad

Tomatproduktionen minskar med
hälften under kommande vinter

Energikrisen drabbar också växthusbranschen. Den största produktionskostnaden för växthusföretagen är energi och eftersom priset på alla energikällor har stigit avsevärt, speciellt elektricitet, så är det väldigt svårt för många växthusföretag att anpassa sig till situationen.

En del av växthusodlarna har fattat beslutet att inte hålla produktionen igång denna vinter.

– Som vi uppskattar läget nu så kommer vinterodlingen av inhemsk tomat bara att vara omkring hälften av normal produktion. För gurka är minskningen mindre, uppskattningsvis 10-20 procent, säger Niina Kangas som är verksamhetsledare för Handelsträdgårdsförbundet.

Det blir en mindre skörd av tomat och gurka under perioden december-april och det kommer att märkas i frukt- och grönsaksdisken. Det kommer också att märkas variationer i utbudet av övriga växthusprodukter, såsom sallat och örter, men tillgången för dessa produkter kommer ändå troligtvis att vara på en god nivå. Det beror på att tomater och gurkor kräver mera belysning än krukgrönsaker.

– I media har det förekommit felaktiga uppgifter om att det inte alls kommer att finnas inhemska tomater och gurkor i vinter. En sådan situation kommer inte att uppstå eftersom en del av odlarna som det ser ut nu producerar normalt och det kommer att finnas inhemska växthusprodukter av god kvalitet att tillgå året om, säger Kangas.

Inhemsk växthusodling är en framtidsbransch

Vintern kommer att vara mycket svår för växthusodlarna, men då krisen är förbi är framtiden ljus.

– Växthusodlingen är en framtidsbransch i Finland. Då klimatet förändras behöver vi matproduktion som inte är utsatt för vädrets nycker. De finländska växthusföretagarna har ett kunnande i världsklass då det gäller att producera mat i kontrollerade växtmiljöer. I Finland producerar vi till exempel i medeltal 100 kilo gurka per kvadratmeter, det är mest i hela världen, påminner Kangas.

De finländska växthusföretagen har fäst mycket uppmärksamhet vid sin klimatpåverkan under de senaste åren. Enligt en undersökning gjord av Naturresursinstitutet har branschen minskat sitt kolavtryck med över 50 procent sedan år 2004. Minskningen beror på övergången till förnybara energikällor.

Ur undersökningen framgår också att de finländska växthusen använder vatten på ett hållbart sätt. Till exempel i Spanien är vattenfotavtrycket vid odling av tomat 91 gånger större än i Finland. Detta beror på att vi i Finland har mycket bättre sötvattentillgångar som förnyas snabbt, jämfört med Spanien, och att den finländska växthusodlingen använder vatten på ett ansvarsfullt sätt.

– En ansvarsfull matproduktion med produkter av hög kvalitet bär långt in i framtiden. Växthusodlingen är en vägvisare för den här utvecklingen i Finland, säger Kangas.