För nästan exakt ett år sedan föddes själva företagsidén. Nu strävar nystartade Närpes glassfabrik framåt successivt. Huvudkonceptet är att erbjuda hantverksglass gjord på österbottniska råvaror.
Närpes glassfabrik har profilerat sig som ett nytt inslag på den sydösterbottniska företagshimlen under de gångna vårmånaderna.
I en baracklänga som inköptes från Östra Finland förra hösten har fabriken som drivs av bröderna Magnus och Mathias Westerlund inrättat sina produktions- och fryslagerytor på drygt en kilometers avstånd från Närpes centrum.
– I den här baracken har det bedrivits både dagis- och lågstadieverksamhet tidigare, berättar Magnus Westerlund, som ansvarar för försäljning och marknadsföring vid Närpes glassfabrik.
I dag framställs ett halvt dussin burkglassalternativ i dessa faciliteter. Förutom helgjutna klassiker som choklad och vanilj satsar Närpes glassfabrik på att göra glass av såväl det hypade superhälsobäret aronia som själva symbolen för Närpesområdet; tomat.
– Det var ursprungligen vår mamma Marianne som föreslog att vi skulle börja tillverka glass av aronia. Hon har tillgång till en aroniabuske. Vi testade att använda aroniasylt i samband med glassproduktionen och resultatet var riktigt lyckat.
–Tack vare syrorna i tomaten har den framställda tomatglassen visat sig ha en smak som är både djup och söt. I Närpestrakten har intresset varit av mera måttligt slag. Tomat som begrepp är ganska uttjatat här. Men till exempel på finskt håll har efterfrågan och benägenheten att prova på alternativet varit klart större, fortsätter Magnus Westerlund.
”Varför inte starta en glassfabrik i Närpes”
Historien om Närpes glassfabrik kan spåras tillbaka till början av juni 2021 då Mathias Westerlund satt och åt glass vid torget i Närpes tillsammans med sin lille son.
– Mathias undrade helt enkelt varför det inte finns någon lokal glasstillverkare i Närpes. Vi började därefter fundera på att starta egen tillverkning. Kanske som en hobby med en försäljning riktad till vänner och bekanta, tänkte vi först. Efter semesterperioden återvände vi till den kläckta idén.
– Istället för att fråga varför man skulle bygga en glassfabrik just här kan man resonera precis tvärtom. Varför inte starta en produktion? Vi började utreda möjligheterna att producera lokala glassprodukter och dessutom till tillräckligt rimliga priser, säger Magnus Westerlund.
– Faktum är att det har funnits någon slags lokal glasstillverkning vid Rangsby mejeri tidigare. Men det var för över 50 år sedan och någonting som nästan har fallit i glömska vid det här laget, tillägger Westerlund.
Magnus Westerlund är själv tradenom. Tillsammans med brodern Mathias driver han sedan tidigare företaget MaWe Trading. Mathias som är utbildad kock har även varit arbetsledare på numera nedlagda Närpes brödfabrik.
I slutet av oktober 2021 stod den anskaffade produktions- och lagerbaracken på plats intill en lagerhall som Westerlund köpte för sin tradingverksamhet ett halvår tidigare.
Sedermera har ytorna försetts med maskinpark och i mars 2022 kördes själva glassfabrikationen igång. Till att börja med producerades det i underskott vid fabriken, men i mitten av maj hade läget stabiliserats.
Magnus Westerlund ser allmänt positivt på råvaruanskaffningen till fabriken. Några onödigt långa transporter är det inte fråga om i det här fallet.
– Det handlar helt och hållet om naturliga råvaror. Vi hämtar pastöriserad mjölk från företaget Gårds Smak i Vörå medan grädden kommer från Toholampi. Äggen köper vi av hönsfarmaren Björn Haga som har verksamhet på 3-4 kilometers avstånd från vår fabrik.
– Den lokala och finländska naturen ger oss oanade möjligheter. I ett närliggande skogsområde kunde vi vid behov plocka blåbär av renaste slag, konstaterar Westerlund medan han blickar ut genom ett barackfönster.
Självbetjäningsautomat en nyhet i sommar
Glasstillverkning är förstås ett kapitel och en vetenskap för sig.
Magnus Westerlund säger bland annat att det gäller att ha ett slitstarkt tålamod vid utvecklandet av olika glassrecept. Smaksättningsprocesserna är därtill indelade i flera steg.
– Att göra glass är intressant. Själva företagsprojektet har dessutom blivit klart större än vad vi först trodde, kommenterar Mathias Westerlund medan han är i färd att framställa glassmet i produktionsköket en måndagsförmiddag.
Förutom bröderna Westerlund deltar den anställde kocken Daniel Wilson i produktionsverksamheten.
– I sommar fortsätter vi att producera glass på maximal nivå. Vi har gått ner från sju dagar till fem och en halv dag i veckan på senare tid. Att vi har kunnat rekrytera sommarbetaren Joel Yrjans som är kockstuderande är ett extra plus i sammanhanget, säger Magnus Westerlund.
Närpes Glassfabrik levererar sina produkter till livsmedelsaffärer samt restauranger och kaféer i Österbotten. Exempelvis har man också produktsamarbete med jordgubbs- och hallonodlaren Mats Hammar från Närpes.
– Vi satsar främst på produktion och produktutveckling i år. Senare kan det bli aktuellt med evenemangsförsäljning och andra alternativ. Sociala medier är en viktig marknadsföringskanal för oss. Vi erhåller mycket värdefull feedback, kommenterar och önskemål via dessa forum, säger Magnus Westerlund.
Ett färskt tillskott vid glassfabriken är en självbetjäningsautomat där det är möjligt att betala med mobile pay, kort eller kontakter dygnet runt.
– Automater av det här slaget har blivit vanliga i Sydösterbotten. Det är inte ovanligt att folk åker ut och handlar mellan 22 och 23 på kvällen, säger Westerlund.