Jordbruk Globalt

Tjänstemän skördar
spannmål i Australien

Australien ser fram emot en rekordstor spannmålsskörd, men farmerna lider av en kronisk brist på arbetskraft. Regeringen i delstaten New South Wales beviljar nu statliga tjänstemän en vecka semester om de hjälper en farmare med skörden.

Farmarna borde i princip jubla över utsikterna till en riklig skörd, men glädjen har förbytts i oro. Coronakrisen gör det svårt för utländsk arbetskraft att resa in i Australien. Utan externa medarbetare går stora delar av skörden förlorad.

Delstaten New South Wales ser fram emot den största spannmålsskörden sedan 90 år. Den ställföreträdande premiärminister Paul Toole kom på idén att locka tjänstemän vid jordbrukskanslier och landsbygdsbyråer att byta kontorsstolen mot en traktorsits.

Upp till 4.500 tjänstemän har erbjudits jobbet för en vecka. Enligt Toole är skördearbetet inte främmande för jordbruksbyråernas personal. Största delen av dem bor på landet och har erfarenhet av praktiskt jordbruk. De är vana att hugga i där det behövs.

För ändamålet beviljas tjänstemännen fem lediga dagar med full lön. De tillfälliga skördearbetarna måste intyga att de faktiskt arbetar på en gård. Verksamheten på kanslierna får ändå inte störas av arrangemanget.

Jordbruksministern i New South Wales, Adam Marshall, konstaterar för ABC Rural att drastiska tider fordrar drastiska åtgärder. Modellen är ingen patentlösning men åtgärderna är ett sätt att stöda farmarna i en svår situation.

Jordbrukssektorn har efterlyst nödlösningar för att undvika förluster på grund av bristen på arbetskraft. Åtgärden är tillfällig men ger ett visst spelrum att organisera långsiktigare lösningar på den svåra situationen på gårdarna.

Redan tidigare har pensionerad militärpersonal rekryterats som skördearbetare inom ramen för programmet Operation Grain Harvest Assist. Militärerna är mestadels kompetenta att hantera jordbruksmaskiner eller organisera spannmålslager.