Landsbygdsnäringar

Tips om kräftodling
som biinkomst på Åland

Ålands Landsbygdscentrum ordnar fredagen den 22 mars en kurs om kräftfiske och odling av flodkräfta.

– Bra om någon inom vårt lantbruk kan utveckla kräftodling till en nisch för biinkomster. På grund av vårt höga kostnadsläge kan det åländska jordbruket inte konkurrera prismässigt, kommenterar Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström.

Kursledaren Tomas Jonsson från Värmland i Sverige berättar om kräftodling både med tanke på naturliga bestånd och odling i dammar eller inomhus. En av hotbilderna mot flodkräftan är som känt signalkräftan och dess spridning av kräftpest. Jonsson tipsar bland annat om hur man med enkla medel kan öka sitt kräftfiske genom att förbättra kräftornas livsmiljö. 

Anmälningar till kursen ska göras senast den 14 mars till Ålands Hushållningssällskaps Kerstin Lundberg (tel. 0457-5267340, kerstin.lundberg@landsbygd.ax) eller Ålands Skogsvårdsförenings Torbjörn Björkman (tel 0457-3424855, torbjorn.bjorkman@landsbygd.ax).

För kursen har Leader Åland beviljat ett stöd på 8.040 euro som redan godkänts av landskapsregeringens näringsavdelning. Lokalkraft Leader Åland har också förordat 15.009 euro bidrag till Skördefestens Vänner för en inspirationsresa till Sveriges västkust tillsammans med Mathantverkare på Åland och Ålands Fiskare.

För restaurering av en fiskvandringsled till Leviksfjärden i Hammarland förordas 11.096 som bidrag och en fisklandningsbrygga i Kumlinge förslås få 9.070 euro.

För restaurering av fiskefyrarna i Ålands skärgård föreslås Ålands Fiskare tillsammans med Ålands Sjöräddningssällskap och landskapsregeringen få 29.700 euro. Restaureringarna dokumenteras i en liten skrift som berättar om fyrarnas tillkomst.