Tholix2
– Det som blev tydligast efter det här mötet var att skillnaderna mellan de olika lägren bara blir tydligare. Det finns ingen kompromissvilja alls från miljöministeriet, NTM-centralerna och i synnerhet tillståndsenheten i Egentliga Finland, säger Stefan Thölix, som är SLC:s representant i skarvgruppen.
SLC Landsbygdsnäringar

Thölix: Myndigheterna saknar
kompromissvilja i skarvfrågan

Stefan Thölix, SLC:s representant i den nationella skarvgruppen, var mycket besviken över utgången efter förra veckans möte i Vasa. Mötet var ingen framgång alls, säger han.

I flera månader har den nationella skarvgruppen försökt komma framåt. Men efter förra veckans  möte i Vasa stod det klart att berörda myndigheter och de som representerar markägare, fiskare och lokalbefolkningen står mycket långt från varandra.

– Det som blev tydligast efter det här mötet var att skillnaderna mellan de olika lägren bara blir tydligare. Det finns ingen kompromissvilja alls från miljöministeriet, NTM-centralerna och i synnerhet tillståndsenheten i Egentliga Finland, säger Stefan Thölix, som är SLC:s representant i skarvgruppen.

Den springande punkten är att NTM-centralens tillståndsenhet i Åbo får diktera tolkningar av EU:s direktiv. Enheten efterlyser bättre och mera välmotiverade ansökningar för undantagstillstånd som exempelvis oljning och prickning av skarvägg.

– Men vi får inget gehör. De lyssnar och sedan glömmer de bort våra argument. Kompromissviljan saknas helt och myndigheterna anser att det tunga tjänstemannamaskineriet som dominerat hittills bara kan fortsätta. Därför händer det inget heller, menar Thölix.

Den största pressen kommer från yrkesfiskarna som är mycket hårt ansatta av skarvarna. Deras representanter förde enligt Thölix fram goda argument för undantagstillstånd. Men problemet är att skadorna på yrkesfisket är svårt att påvisa när de statistikförda fångstrutorna är så stora.

– Trots att verkligheten är – att fångsten minskar på grund av skarven – är det svårt att påvisa sifferuppgifterna. Bakom det gömmer sig myndigheterna.

Inte särskilt hoppfull

Thölix påminner om att det handlar om en tolkning av EU:s direktiv. Ett direktiv som tolkas annorlunda i Sverige och på Åland där det är lättare att få undantagstillstånd.

– Till och med Vasa förvaltningsdomstol har påpekat att trots att skarvarna inte orsakat en allvarlig skada så kan det vara skäl redan om skadan är sannolik att bevilja undantagstillstånd. Men den möjligheten är tydligen utesluten i Finland.

Berörda myndigheter vill inte heller känna av regeringsprogrammet som har två skrivningar om skyddsjakt och ökade satsningar på konsumtion av inhemsk naturfisk.

– Det är två bra skrivningar som tydligen inte går i enlighet med Finlands skarvpolitik.

Skarvgruppen har flera möten kvar. Thölix är inte särskilt hoppfull om en lösning.

– Jag tror inte den finns någon chans för en totalomvändning från myndigheternas sida. De ändrar inte sina tolkningar av EU:s direktiv. Och nej, det är inget större nöje att ingå i en arbetsgrupp där kompromissviljan saknas helt, säger han.