Lpa 18032019
Päivi Huotari och Mats Nylund undertecknar samarbetsavtalet för nätverket Ta hand om bonden.
Jordbruk SLC

Ta hand om bonden:
SLC skrev samarbetsavtal med LPA

SLC har ingått samarbetsavtal med LPA inom nätverket Ta hand om bonden. Nätverket har bildats för att effektivera arbetet med att hjälpa lantbrukarna att orka bättre i sitt arbete.

– Syftet med avtalet är att etablera verksamheten med tidigt ingripande som en bestående del av arbetet för lantbruksföretagarnas välbefinnande i arbetet, säger LPA:s VD Päivi Huotari.

Projektet Ta hand om bonden, där LPA erbjuder hjälp åt lantbruksföretagare som befinner sig i besvärliga situationer, har svarat på ett stort behov. Hjälpen består dels av åtgärder som direkt stöder lantbruksföretagaren att orka med sitt arbete och dels av förebyggande, hälsofrämjande arbete på lång sikt.

– Tröskeln för att be om hjälp ska vara låg, säger LPA:s expert Märta Strömberg-Nygård och påminner om att inget problem är för litet eller för stort för att man ska kunna ta kontakt.

SLC:s styrelseordförande Mats Nylund konstaterar att projektet Ta hand om bonden är oerhört viktigt.

– Man skulle önska att det inte vore så nödvändigt som det faktiskt visat sig vara.

Tidigt ingripande viktigt

För närvarande har nätverket Ta hand om bonden ingått samarbetsavtal med över 50 intresseorganisationer. I nätverket medverkar många aktörer, bland annat NTM-centraler, enheter inom landsbygdsförvaltningen och avbytarservicen, MTK-förbunden, ProAgria samt aktörer inom företagshälsovården och bank- och finansieringsbranschen.

Medlemmarna i nätverket förbinder sig att främja modellen för tidigt ingripande och målet är att nätverket ska fungera så flexibelt som möjligt över hela landet. Nätverkets långsiktiga verksamhet stärks genom samarbetsavtalen.

– Målet med samarbetet är att främja spridningen av god praxis och trygga kontinuiteten i verksamheten också efter att de olika projekten har avslutats, konstaterar Strömberg-Nygård.

På svenskt håll sköts Ta hand om bonden-projektet av Susanne Rabb.

Lpagrupp 18032019
Mats Nylund, Päivi Huotari, Jonas Laxåback, Märta Strömberg-Nygård och Antti Huhtamäki.