Novia 1
Det råder ett mycket gott samarbete mellan Novia och SLC, kan rektor Örjan Andersson till vänster och verksamhetsledare Jonas Laxåback intyga.
SLC Landsbygdsnäringar

Novia lediganslår
lektorat i djurhållning

Det har kommit in så pass mycket donationer till naturbruket inom Yrkeshögskolan Novia att högskolan nu kan lediganslå ett lektorat i djurhållning. Lektoratet tillsätts för fem år med Ekenäs som placeringsort.
– Det kommer att ske inom några veckor, säger Novias rektor Örjan Andersson.
I det sammanhanget vill han tacka SLC för både donation och draghjälp. SLC beslöt före jul att donera 150.000 euro till naturbruksutbildningen vid Novia.

SLC har också tillsammans med Novia skickat ett gemensamt brev till företag med anknytning till jord- och skogsbruket om behovet av resurser till den finlandssvenska naturbruksutbildningen.

– Vi har haft ett mycket gott samarbete, intygar Örjan Andersson och SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback håller med.

Yrkeshögskolan som helhet har lyckats samla ihop 6,25 miljoner euro i donationer, och statsmakten skjuter nu in sin andel på ytterligare 4 miljoner.

– Det är en klar markering av att den svenska utbildningen är viktig, säger Örjan Andersson. Samtidigt har vi också fått ett stort ansvar för att förvalta medlen rätt så att utbildningen får genomslagskraft.

En del av medlen, bland annat SLC:s donation, realiseras omedelbart för att kunna tillsätta lektoratet, eftersom det råder allmän enighet om att det behövs nu. En annan del fonderas för att kunna ge avkastning, vilket behövs för att finansiera behov i framtiden.

De drastiska nedskärningarna av anslagen till yrkeshögskolorna har medfört att det är ont om pengar när man försöker satsa på en högklassig utbildning.

– Men tack vare donationerna är det nu möjligt för oss att satsa på bland annat naturbruksutbildningen.

Örjan Andersson påminner om att yrkeshögskolesektorn sedan 2012 har tappat en fjärdedel av sin finansiering. Alla har varit tvungna att anpassa sig under utmanande omständigheter.

– Vi hoppas naturligtvis att följande regering kommer att stöda utbildningen som en investering i framtiden.

Ska undervisa och bilda nätverk

När det gäller lektoratet i djurhållning, berättar Örjan Andersson att lektorn också har till uppgift att följa med behovet av utbildning och fortbildning. Speciellt när det gäller fortbildningen är det till exempel viktigt att utveckla distansundervisning.

– Vi förväntar oss också att den kommande lektorn ska bilda nätverk med aktörerna i branschen, säger han. Det är viktigt att vi får impulser därifrån om kunskapsbehoven nu och i framtiden.

– Det har ju också betydelse att de som anställer agrologer tar ett ansvar för utbildningen, lägger Jonas Laxåback till. Det handlar även om vad näringen behöver om 5-10 år.

Bland övriga aktörer som har donerat medel återfinns Stiftelsen A.B. Svenska småbruks och egnahems undervisningsfond, Stiftelsen Finlandssvenska jordfonden, Valio, Österbottens Kött, Snellman, Arla och Mellanå Plant