Spannpresenning
Presenningen sätts över balarna först och spänns sedan fast med spännremmar. Systemet är godkänt för vägtransport.
Jordbruk Maskin & teknik

System för säkert surrad last

Under sommarhalvåret bärgar många djurbönder ensilage. Oberoende vilket bärgningssystem man har är transporten från åkern till gården ett viktigt arbetsmoment och skall vara trafiksäker.

Bröderna Stefan och Kjell Engman i Tjärlax, Närpes, har låtit utveckla ett säkrare system att spänna fast ensilagebalarna på balvagnen. De har en betydande nötköttsproduktion med Limousine biffkor, som behöver stora mängder ensilagebalar. Det innebär många transportrundor från åkerskiftena till de två gårdar som bröderna odlar och har nötdjuren på.

– Orsaken till att vi började fundera ut en lämplig lösning att bättre spänna fast ensilagebalarna var en större böteslapp som vi fick ifjol för bristfällig surrning av last, berättar Stefan Engman och brodern Kjell instämmer.

– Summan, ca 800 euro, var tillräckligt stor för att vi skulle försöka finna en fungerande lösning att surra fast ensilagebalarna. Det ledde till presenningssystemet som utvecklats och tillverkats av det lokala företaget NWE, Network Engineering Ab/Oy i Närpes, förklarar Engman vidare.

Godkänt surrningssystem

Presenningssystemet med spännremmar är godkänt och används också till lastbilar. Tidigare använde Engman vanliga spännremmar för att surra fast ensilagebalarna för vägtransport. Vid en poliskontroll ifjol konstaterades att den dåvarande surrningen inte var tillräcklig.

– Presenningen håller balarna bättre på plats när den formar sig enligt lasten och spännremmarna inte skär in i lasten. Presenningen är vävd av polypropylen, ett slitstarkt material, som klarar av en brottskraft på 5.000 kg per surrningspunkt, berättar Kimmo Weissenberg på NWE.

– Presenningssystemet jämnar ut yttrycket och surrningskraften på ensilagebalarna jämnas ut liksom att lasten är säkrare och hålls hel. Vanliga spännremmar skär in i lasten och förblir lösa på balarna. Detsamma gäller vid transport av storsäckar på lastpallar. Sådana bekymmer undviks när presenningen är ovanpå lasten och låser fast den. Fördelarna är inbesparingar av plast och emballage för att skydda och surra lasten, förklarar Weissenberg.

– De vanliga spännremmarna är även otympliga och har tendensen att halka av balarna när man kör på vägen. Med presenningssystemet hålls ensilagebalarna ordentligt surrade på balvagnen, framhåller Engman.

Slitstarka delar, lång livslängd

– Från idé till förverkligande tog det några dagar att finna en fungerande lösning. Däremot tog tillverkningen ungefär en månad, eftersom det just då var semestertider, innan vi fick hem produkten och kunde testa den, säger Stefan och Kjell Engman.

Slitagedelar som kan behöva bytas med jämna mellanrum är spännarna till spännremmarna. Presenningen förvaras skyddad i en förvaringslåda framme på balvagnen.

När man sätter på presenningen över balarna skall man göra det i lä för vinden så att surrningen löper smidigt och säkert för användarna. Presenningen kan också sättas på i medvind, enligt Engman.

– Presenningens hållbarhet testas innan vi tillverkar och levererar produkten åt kunderna. Presenningen kan inte nötas sönder om lasten har mjuka runda former. Livslängden för presenningen kan vara uppemot tusentals laster om den förvaras skyddad i en låda framme på balvagnen, säger Weissenberg.

– Systemet med presenning och spännremmar är förmånligare än balvagnar med enkom lyftbommar, som håller fast ensilagebalarna. Sådana system är mycket dyrare och lyftbommarna på balvagnen, kostar runt 10.000 euro. Därför ville vi få fram ett förmånligare surrningssystem för lasten. Presenningssystemet kan också användas för transport av potatislådor, halmbalar och plastade balar, poängterar Stefan.

– Vi kan rekommendera åt andra djurbönder att pröva på presenningssystemet med spännremmar. Det är lättanvänt och förmånligt, säger Stefan och Kjell Engman.