Jordbruk EU Marknad

Svinpest i Bulgarien – trots vildsvinsstängsel

Bulgarien har bokfört sitt första fall av afrikansk svinpest i en by nära gränsen mot Rumänien. Fallet upptäcktes ironiskt nog dagen efter att Bulgarien hade invigt sitt 133 kilometer långa vildsvinsstängsel mot Rumänien. Stängslet hjälpte inte.

Sju smittade grisar påträffades senaste fredag i en mindre besättning i en by i nordvästra Bulgarien. Enligt de ansvariga myndigheterna avlivades 60 grisar omedelbart. Byn försattes i karantän och en säkerhetszon på tre kilometer inrättades.

I grannlandet Rumänien har situationen urartat. Sedan juni månad har flera hundra fall av afrikansk svinpest rapporterats i ett stort antal provinser. Bulgarien försöker skydda sig med ett långt stängsel.

Det 133 kilometer långa stängslet har byggts i rekordfart på bara fyra veckor, bland annat med hjälp av frivillig arbetskraft. Taggtrådsstängslet har kompletterats med rullad taggtråd för att ge ett möjligast effektivt skydd.

Bulgariens jordbruksminister Yanko Ivanov inspekterade förra veckan det nya stängslet på ort och ställe. Han betecknade då situationen på den rumänska sidan av gränsen som ytterst farlig.

Ivanov påpekade att afrikansk svinpest nyligen upptäcktes i Rumäniens största svinfarm, som ligger bara 50 km från gränsen till Bulgarien. Enligt de ansvariga myndigheterna ska 350.000 grisar avlivas i Rumänien under de närmaste veckorna.

Dessutom kommer stora delar av skörden, till största delen majs, att förstöras i de drabbade områdena. I början av veckan var det ännu oklart hur svinpesten nådde Bulgarien. Möjligen har kontaminerade livsmedel passerat gränsen.

Myndigheterna i Rumäniens grannländer har chockats av rapporter i medierna om att rumänska grisproducenter har slängt griskadaver i floden Donau. Grisarna hade uppenbarligen dött av afrikansk svinpest.