Buteostart
Dispensen för betningsmedlet Buteo Start är en viktig nyhet för hela oljeväxtkedjan, meddelar Avena Nordic Grain Oy.
Jordbruk

Dispens för betningsmedlet
Buteo Start FS 480

Betningsmedlet Buteo Start FS 480 för vårrybs och vårraps har fått dispens för våren 2021 av Kemikalieverket Tukes, meddelar Avena Nordic Grain Oy. Dispensen gäller industriell betning under tiden 18.2-17.6 2021. Avena Nordic Grain ansökte om dispens tillsammans med MTK.

Dispensen är en viktig nyhet för hela oljeväxtkedjan, säger Fanni Heinonen, oljeväxtexpert vid Viljelijän Avena Berner.

– Betning av utsäde är trots allt det mest fungerande och ändamålsenliga sättet att skydda grödan mot jordloppor, säger Heinonen.

För tillfället är det också i praktiken det enda alternativet.

– Vi vill förstås har växtskyddsmedel som är säkra att använda. Trots att Buteo Start inte blev godkänt i registret över växtskyddsmedel ser vi att myndigheterna insett hur kritiskt läget är för oljeväxtodlingen.

De senaste åren har varit utmanande för hela oljeväxtbranschen.

– Vi måste anpassa oss till situationen och försöka arbeta med de verktyg vi har. Odlingen av proteingrödor är mycket viktig för Finlands självförsörjning. Därför jobbar vi också med att på andra sätt försöka öka odlingen av oljeväxter, till exempel genom projektet RybsRaps 2025.

Heinonen hoppas att dispensen ska uppmuntra odlare att odla rybs och raps. Samtidigt vill man på Avena öka skördenivåerna.

– Större skördar är till fördel för alla. Där är Buteo en utmärkt start. När grunderna är i skick kan vi fortsätta blicka framåt. För att uppnå målet utvecklar vi kontinuerligt bland annat våra modeller för odlingskontrakt.

Den effektiva substansen i Buteo Start FS 480 är flupyridifuron. Preparatet har använts med dispens även våren 2019 och 2020. Buteos effekt uppges ha varit bra och på samma nivå som de tidigare använda betningsmedlen.