Ibrahim Baylan Regeringen Se
Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan ska sköta jobbet som jordbruksminister vid sidan av sin ordinarie post. Arrangemanget kan försämra det svenska jordbrukets inflytande i EU, befarar kritiker. FOTO: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Jordbruk EU

Sverige blev utan
landsbygdsminister

Som enda EU-land saknar Sverige en minister för landsbygden och jordbruksfrågor. Den sista landsbygdsministern Jennie Nilsson lämnade posten på egen begäran i slutet av juni och ingen ersättare har utnämnts.

Jennie Nilsson avgick på egen begäran för att återgå till jobbet i riksdagen. I samband med regeringskrisen i juli ombildade statsminister Stefan Löfven sin regering och avskaffade samtidigt posten som landsbygdsminister.

Näringsminister Ibrahim Baylan fick i uppdrag att sköta jobbet vid sidan av sina ordinarie uppgifter. En ny landsbygdsminister finns inte med i Löfvens ritningar. Det tolkas som en försvagning av den svenska representationen i EU.

EU:s jordbruksministrar möts i regel en gång per månad för att diskutera viktiga förslag som kommissionen lägger fram om jord- och skogsbruk. I slutet av juni tog ministrarna ställning till överenskommelsen om EU:s nya jordbrukspolitik.

Sverige förlorar inflytande i EU

Då var Jenny Nilsson fortfarande på plats som representant på ministernivå och tung försvarare av det svenska jordbruket. Redan vid det påföljande mötet i juli saknade Sverige en representation på ministernivå.

Den ansvariga näringsminister Baylan hinner inte vara överallt. Till julimötet skickade Baylan en ambassadör som ersättning för ministern. Inom det svenska jordbruket tonar emellertid alarmklockorna.

Sverige riskerar att förlora inflytande i EU-frågor. Jordbrukspolitiken, skogsbruket och klimatet är viktiga området som står inför betydande reformer. Då ser det inte bra ut om Sverige saknar en fackminister som kan försvara svenska och nordiska frågor i EU.

Tidningen Land Lantbruks chefredaktör Lena Johansson ifrågasätter i en ledare statsminister Löfvens beslut att lämna över jordbruket till näringsministern. Tidpunkten är kritisk då de gröna näringarna är aktuellare än någonsin, påminner hon.

I sak behöver det inte vara en nackdel att Ibrahim Baylan tar över ansvaret för landsbygdsfrågorna. Han är en erfaren politiker som kan komma väl till pass när de inrikespolitiska knutarna i jord- och skogsbruket ska lösas, medger Johansson.

Hon påminner om att avgörande frågor ska beslutas den närmaste tiden i både Sverige och EU. Eftersom näringarna spelar en nyckelroll i ett hållbart samhälle, är det oroande att den ansvarige ministern tvingas splittra sig över ett så brett ämnesområde.

Jordbruket angår inte bara bönderna

Johansson konstaterar att jordbrukspolitiken inte enbart är till för bönderna. Det är en vitt spridd missuppfattning. I själva verket är de gröna näringarna aktuellare och viktigare än på länge för långt fler grupper än bönderna.

Har statsministern redan glömt oron för hur livsmedelsförsörjningen skulle fungera under pandemin? Hur viktigt är det med en inhemsk livsmedelsproduktion med anledning av klimatförändringar och spänningar i säkerhetspolitiken, frågar sig Johansson.

De svenska Moderaterna engagerar sig också i frågan. Under sju år har regeringen nonchalerat och motarbetat den svenska landsbygden, skriver Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson John Widegren i ett inlägg för ATL.

Widegren påminner om att jord- och skogsbruket har angripits både hemma i Sverige och borta i Bryssel. För första gången på 120 år saknar Sverige en landsbygdsminister. Det visar tydligt att regeringen prutar ned landsbygdsfrågorna.

Regeringen har under flera år visat att de inte hittar verktygen för att realisera livsmedelsstrategins mål för ökad produktion. Det blir inte bättre utan landsbygdsminister. Widegren frågar sig när Baylan ska ha tid för landsbygdsfrågorna. Kanske på fritiden?