Skord6
Skördearbetet är igång i Österbotten, men har den här veckan tagit paus på grund av regn på sina håll. Här inspekterar Henrik Holm ett vetefält som han hoppas kunna tröska snart. Mätningar av det tidiga kornet som han redan tröskat har en hektolitervikt på 67-68, vilket är bra med tanke på omständigheterna, säger han.
Jordbruk Tema

Mindre skördar i Österbotten
men bra kvalitet trots torkan

Redan förra veckan inleddes tröskningen av spannmål i Österbotten. Men regn i början av den här veckan har gjort att takten på skördearbetet slagits av en aning. Det som skördas är torrt och nu återstår det att se hur mycket torkan påverkat kvaliteten.

– Spannmålsskörden har enligt mina och mina kollegers iakttagelser påbörjat i hela landskapet Österbotten. Norröver är det bara i början medan omkring tio procent har tröskats i de mellersta och södra delarna, säger Jan-Erik Back, sektoransvarig för växtodling vid Proagria Lantbrukssällskapet.

Det var i måndags. Trots regn i början av veckan har skördearbetet kunna fortgå på sina håll och enligt Back är det som tröskas torrt.

– Rapporter talar om en fuktprocent på omkring 15 procent, vilket ger korta torktider. Men torkan samt vattenskador från våren gör att många fält brådmognat och det kan ge lägre hektolitervikt och påverka hektarskörden negativt, säger han.

Tidiga resultat från korn som tröskats har en hektolitervikt på plusminus 60 och även 66-67.

– Tvåradigt korn verkar har klarat sig aningen bättre och har en hektolitervikt på upp till 72. Gällande havre har vi både fått bättre och sämre hektolitervikt än det. Senare sorter kräver ännu växttid men måttliga regnmängder kommer inte längre att påverka nämnvärt, säger han.

Och fortsätter:

– Andra iakttagelser från fältet ger vid handen att mera fukthållande marker ger bättre skördar än torkkänsliga. Utöver det ser kumminskörden ut bli skaplig, plusminus 1.500 kilo per hektar.

Tidig start i Hirvlax

I slutet av april besökte LF Henrik Holm i Hirvlax i Nykarleby som tack vare att det var torrt kunde komma igång tidigt med sådden. Den 8 maj sådde han tidigt korn och inledde skörden den 4 augusti och fram till i dag är är 40 hektar av det tröskat.

– Vi brukar ha som mål att komma igång med tröskandet kring den 12-15 augusti så i år kunde arbetet indelas ovanligt tidigt. Men en orsak till det är också att vi har rätt mycket tidiga sorter, berättar Holm.

Enligt honom är kvaliteten bättre än väntat på de första partierna som han har tröskat av tidigt korn. Resultatet av snabbmätningen gav en hektolitervikt på 67-68.

– Normalt brukar hektolitervikten för tidigt korn vara ungefär 70, men med tanke på omständigheterna är jag nöjd. Partierna som har mätts kommer från mina sämsta torkkänsliga jordar och de bästa återstår så kvaliteten kan vara bättre på det som återstår att tröskas.

Torkan kommer ändå att ha en negativ påverkan på årets skörd, förutspår han.

– Det återstår att se hur det blir, men vissa skiften kan se riktigt bra ut men ser man närmare är axen kortare på grund av hettan i juli. Det har vuxit för snabbt och jag tror en del kan bli besvikna när de tröskat. Jag beräknar att 20-25 procent av skörden har gått förlorad, säger Holm.

Men han är ändå relativt nöjd med tanke på omständigheterna. Det regnade mycket i maj då det i Hirvlax kom cirka 70 millimeter. Då hade han redan cirka 80 procent av arealen sådd, vilket med facit på hand ändå var bra för hans egen del.

– Jag är nöjd med att jag sådde tidigt trots regnen i maj för de åkrar som såddes tidigt tog mindre skada av hettan och torkan senare på sommaren. Så med tanke på det utmanande vädret är jag rätt nöjd. Jag är mera orolig för den areal som är sådd i månadsskiftet maj-juni som gick från grönt till vitt i stället för att ha en normal mognadsprocess under hettan i somras.

Holm visar ett fält med vete som ser väldigt bra ut. Det ska tröskas direkt när det blir moget och vädret tillåter.

– Nu ska vi bara hoppas på varmt väder igen så att tröskandet kan fortgå. Tyvärr utlovar prognosen regn den kommande veckan, säger han.

Skord1
Många odlare i Österbotten väntar på att få ta ut tröskan. Regn har hämmat skördearbetet den senaste veckan och bara vädret tillåter kommer det att gå på högvarv den kommande tiden. Hittills är cirka 10 procent tröskat.

I startgroparna i Närpes

Bengt Eklund, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, berättar att tröskandet har just startat i Närpesnejden, men uppehållsväder under resten av veckan kan ändra på det. 

– Vi är bara i startgroparna här ännu men mot slutet av veckan kommer det att gå med hög fart. Direkt det är uppehåll nu så är det någon som är ute och kör så bara vädret tillåter kommer det att tröskas mycket under de närmaste dagarna, säger Eklund.

Rapporter som han hört av de som tröskat hittills är att skördevolymerna är under det normala. Men trots farhågor för låg hektolitervikt tror Eklund slutresultatet inte behöver vara så dåligt. 

– Det har funnits en rädsla för att torkan påverkat hektolitervikten negativt. Men utifrån det som tröskats hittills i vårt område ser det ut som att hektolitervikten ändå blir rätt bra. Men som alltid kan man uttala sig först när allt är tröskat, konstaterar han.

Han beskriver årets växtsäsong som speciell med mycket regn under våren tills arbetet med växtskyddet kom igång. 

– Regnet i början av våren bidrog till att det blev skorpbildning ställvis så växterna fick en dålig start. Sedan blev det uppehåll länge och extremt vart mitt i sommaren, vilket inte är till fördel för växtligheten.

– Nu har vi haft flera speciella år med mycket omväxlande väder med mycket regn och sedan torka och hög värme. Så det här vädret kommer påverka skördemängderna negativt som det ser ut i dagsläget. Däremot får vi hoppas att kvaliteten inte lider lika mycket som befarat, säger Eklund.