173793170 1735697059944632 94116731005756548 N
Den brittiska miljöministern George Eustice försöker uppmuntra äldre bönder att pensionera sig. FOTO: Defra
Jordbruk Globalt

Brittiska miljöministern
vill köpa ut gamla bönder

Englands bönder är för gamla. De är renons på idéer och hindrar övergången till ett grönt jordbruk. Det hävdar miljöminister George Eustice, som lockar med en klumpsumma på upp till 100.000 pund för varje bonde av äldre årgång som lämnar näringen.

I ett anförande tidigare i år på Oxford Farm Conference lät Eustice förstå att den äldre generationens farmare är ett hinder för utvecklingen inom det brittiska jordbruket. Nya krafter behövs i varje bransch och jordbruket är inget undantag.

Enligt miljöministern kommer regeringen därför att förbättra möjligheterna för äldre jordbrukare att lämna plats för yngre kolleger. Alltför många äldre farmare saknar intresse att förnya sig. Landet behöver en generationsväxling, menar Eustice.

En del äldre bönder är resistenta mot nya och grönare odlingsmetoder. Ministern lockar bönderna med generationsväxling mot en engångsbetalning på i medeltal 50.000 brittiska pund (knappt 60.000 euro).

Förslaget är ute på remiss

För större gårdar kan betalningen stiga till det dubbla, alltså högst 100.000 brittiska pund. Enligt det nuvarande EU-systemet får brittiska producenter ännu arealbaserade stöd. I England är det i medeltal 21.000 pund (knappt 25.000 euro).

George Eustice säger till BBC att den äldre generationens farmare har särskilt svårt att acceptera nya och grönare metoder som främjar miljön. Yngre krafter med nya idéer måste beredas chansen att rycka in och ta över gårdarna.

Det kan bli en vidlyftig uppgift. Nästan fyra av tio brittiska bönder är äldre än 65 år. Medelåldern bland farmarna är 59 år. Enligt Eustice är det fint att bönder driver gården vidare enligt traditionen men lojaliteten kan också blockera viktiga förändringar.

Efter brexit har den brittiska regeringen börjat planera för ett nytt system som ska ersätta direktstöden enligt EU-mönstret. Enligt en talesman för jordbruksministeriet Defra lider många av dagens farmare av ekonomiska problem då det blir dags att sluta.

Därför behöver var och en som närmar sig pensionsåldern en form av ekonomisk stimulans. En avträdelsepremie skulle kanske uppmuntra brittiska bönder att tillbringa sina sista yrkesverksamma år på ett lämpligare och intressantare jobb.

Frigör plats för ungdomar

Det finns producenter som drömmer om en chans att förnya sig, men de har inte råd att stiga av. De borde få chansen till förändring. På motsvarande sätt skulle man frigöra plats för ungdomar med nya idéer, menar ministern.

Farmare som accepterar engångsbeloppet skulle samtidigt förlora sina årliga subventioner. Utbetalningens storlek skulle beräknas på EU:s årliga jordbruksstöd, multiplicerat med faktorn 2,35, skriver tidningen Financial Times.

För den den brittiska medelbonden skulle beräkningen utmynna i ett engångsbelopp på 50.000 brittiska pund, har George Eustice och hans stab räknat ut. Det maximala beloppet skulle begränsas till 100.000 pund.

Enligt Defra ska betalningarna inom den nya brittiska jordbrukspolitiken rikta de statliga bidragen till farmare som levererar allmänna tjänster på landsbygden. Det kan handla om att serva vattenförsörjningen, skapa nya livsrum för djur och växter eller sköta våtmarker.

Reformen gäller uttryckligen den engelska jordbrukspolitiken. Wales kommer sannolikt att följa de engelska planerna som Eustice har redogjort för. Den skotska och nordirländska politiken kan däremot avvika från det engelska mönstret.