Svamp 1
Robin Libäck och Michelle Ferm odlar sällsynta svampar i Österhankmo.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Svampodling i stor skala är en utmaning

Michelle är hemma från Ekenäs och Robin från Pedersöre. De flyttade från Åbo och började Näckrosgårdens verksamhet med ett gym, en liten konferensverksamhet och kiosk, men nu satsar de helhjärtat på svampodling. Michelle arbetar vid sidan om med hypnosterapi.

Robin har redan byggt ut svampodlingen en tredje gång. De odlar flera olika svampar, som ostronskivling, igelkottstaggsvamp och shiitake.

– Att odla svamp i större skala har varit en utmaning, berättar Robin, med ett antal försök och misstag.

Restaurangerna är de största kunderna men de säljer även på Reko och efterfrågan är stor.

– Vi har skördat ca 25 kg i veckan men kan nu öka försäljningen till 100 kg per vecka, säger Robin.

Ostronskivling är mycket god och tacksam att tillreda då den innehåller mycket lite vatten och mängden svamp i stekpannan dunstar inte bort. Den är också ren och fin då den är odlad.

Tanken att odla svamp fick de från att det fanns så lite kantareller i trakten jämfört med vad de plockade i västra Nyland. Målsättningen är att kunna producera en del av maten själva och med några egna hönor och svamp blir det redan en fin svampomelett.

Svamp 3
Ostronskivling har en mild och mycket god smak.

Svampodling passar ej i träbyggnad

– Vi odlade först svampen i den gamla uthusbyggnaden av trä, men vi har nu bytt lokaler då de gamla var svåra att hålla rena. Ostronskivlingen odlas i plastpåsar med sågspån och växer av träets näring. I vilt tillstånd kallas svampen ostronmussling och växer på döda lövträd. Ostronskivlingen anses mycket hälsofrämjande och säljs även som pulver i hälsokostaffärerna.

Nu har de investerat i två olika begagnade baracker med kontrollerad luftfuktighet, värme och en effektiv ventilation. Hygienen är viktig då vanliga mögelsporer trivs i den fuktiga och varma omgivningen.

I den ena baracken förkultiveras de i ca en månads tid tills sporerna växt till sig och börjat bilda svampkroppar, sedan flyttas de över till den andra baracken för vidare tillväxt.

Man behöver ha skyddsutrustning för att skörda svamparna i utrymmet då den stora mängden sporer i baracken kan ge allergiska reaktioner.

Svamparna växer mycket snabbt och kan skördas efter någon vecka. Leveransen till kunderna sker samma dag de skördat, för att erbjuda produkten så färsk som möjligt. Svampen står sig ca en vecka i kylskåp, inlindad i hushållspapper.

– Planerna är många och gården är fylld med möjligheter, säger det kreativa paret.

Svamp 2
När svampkropparna börjar synas flyttas de till en annan barack för att växa till fullstora svampar.