Jordbruk

Spannmålsodlingen upptar hälften av Finlands åkrar

Spannmålsodlingen upptog över en miljon hektar av åkerarealen 2018. Av spannmålsarealen upptogs över en tredjedel av korn och nästan en tredjedel av havre. Av spannmålsarealen upptog rågen mindre än två procent, uppger Naturresursinstitutet.

– Odlingen av spannmål har backat en aning under de senaste åren. Senaste sommar var den höstsådda arealen för vete och råg synnerligen liten på grund av att man till följd av den regniga hösten 2017 inte kunde så all höstspannmål som planerat, berättar överaktuarie Anneli Partala vid Naturresursinstitutet.

Odlingen av bovete har ökat och odlades i fjol på en areal på cirka 2.200 hektar, vilket motsvarar 0,2 procent av spannmålsodlingen.

Vallarealens andel av den totala odlingsarealen har ökat under de senaste åren. En tredjedel, dvs. cirka 763.000 hektar av åkerarealen upptogs av vall. Det gällde främst ensilagearealen som växte med cirka 20.000 hektar.

Odlingsarealen för kummin upptog cirka 7.000 hektar år 2003. Därefter har odlingen av kummin ökat och upptog en rekordartad areal på 27.700 hektar i fjol. Odlingsarealen för kummin är klart större än för potatis, ärter eller bondböna och en aning större än för rybs.